Annelie Nordström är ordförande i Kommunal. Här på en pressträff i Stockholm då man presenterade det nya avtalet. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Kommunalavtalet ger i snitt 650 kronor mer i lön

Fackförbundet Kommunals medlemmar får tre procents löneökningar. Avtalet ger i snitt 650 kronor mer i månaden. Men det är för lite tycker Mina, som jobbar på hemtjänsten i Göteborg.

– Dåligt, det är mindre, inte så mycket.

Hur mycket borde du ha fått din lön ökad?

– För oss som jobbar på hemtjänsten ska grundlönen vara minst 22 000.

Fackförbundet Kommunal var ändå nöjt med avtalet, som ligger över det som industrin fick igenom tidigare i år på 2,6 procents löneökningar. Industrins avtal brukar vara vägledande, och därför kan kommunalarna vara glada som fick mer, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Vi har tillsammans med arbetsgivaren kommit fram till att det angeläget att göra insatser som gör de här jobben attraktivare. Och det får kosta några procent.

Avtalet liknar delvis det som slöts på Handelsområdet där lönehöjningarna också var högre än 2,6 procent, men där samtidigt andra delar i avtalet sänker kostnaderna för arbetsgivarna.

I dagens avtal handlar det om ny ettårig introduktionsanställning, där en fjärdedel av tiden är utbildning och lönen bara blir på 75 procent.

Dessutom är inte alla garanterade någon löneökning, säger Ingela Gardner Sundström, förhandlingschef för arbetsgivaren, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det måste man bedöma lokalt och se till den enskilda individens insatser. Det kan nog finnas fall där man inte ska ge ens en hundralapp.

Från Kommunals sida är man nöjd med att också de allra lägsta lönerna också ökar med 650 kronor i månaden, eller med fyra procent.

Dessutom ska fack och arbetsgivare tillsammans ska titta på problemet med delade arbetsdagar och det ska inte gå att ha en person visstidsanställd längre än tre år.

Asmait Tzehaie på hemtjänsten i Göteborg hade gärna fått mer i lönelyft, men är ändå ganska nöjd.

– Alla vill ha det högre, men vi får nöja oss än så länge.

Lärarfacken och Akademikerförbundet SSR har nu förlängt sina avtal. Facket Vision har inte förlängt med SKL, Sveriges kommuner och landsting, utan forsätter förhandla. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".