En sänkning med tre decibel betyder ganska mycket för själva upplevelsen, säger Gunnar Lagerman, bandbokare på FKP Scorpio. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Festivalarrangörer kritiska till lägre ljudgräns

1:59 min

Sänkta ljudnivåer på konserter kan få publiken att rata svenska musikfestivaler. Det befarar flera festivalarrangörer kan bli den allvarligaste konsekvensen om Socialstyrelsen sänker gränsen för hur högt ljudet får vara på en konsert.

Magnus Karlsson, administrativt ansvarig och artistbokare för Emmabodafestivalen, är skeptisk till förslaget.

– Det kan få konsekvenser för alla festivaler. Samtliga svenska festivaler är utsatta för konkurrens från utlandet. Om vi sänker ytterligare hamnar vi definitivt lägst.

Som Ekot berättat om tidigare i dag överväger Socialstyrelsen att sänka dagens ljudnivåer som gäller på konserter, men också på biografer och andra offentliga arrangemang där en publik utsätts för ljud.

Det som fått myndigheten att överväga en sänkning är ny forskning som visar att risken för hörselskador är större än vad man tidigare trott, redan vid dagens maximala ljudnivåer.

Professor Stig Arlinger som på uppdrag av Socialstyrelsen tagit fram ett förslag på en godtagbar ljudnivå, menar att det krävs en sänkning med tre decibel både på vuxen- och barnkonserter för att man enligt dagens forskning ska undvika hörselskador .

Med nya sänkta värden skulle gränsen för ljudet gå vid 97 decibel för konserter med vuxenpublik och 94 decibel om barn under 13 finns i publiken.

Gunnar Lagerman är bandbokare på FKP Scorpio som bokar band åt två av de största festivalerna i landet, Hultsfredsfestivalen och Get away Rock. Han är liksom kollegan Magnus Karlsson kritisk till en sänkning av ljudnivåerna.

– Tre decibel låter kanske inte så mycket på papperet, men när det gäller själva upplevelsen betyder det ganska mycket, säger han.

Stockholmstjejerna Elsa Österlund och Julia Höglund har redan bokat biljetter till årets Peace and Love festival. Deras åsikter om hur högt ljudet ska vara på en konsert är aningen ambivalenta. Å ena sidan är de rädda om sin hörsel, å andra sidan ska det kännas att man är på en konsert.

– Det är liksom en del av upplevelsen, att det ska vara högt. Ser man bandet man älskar är det najs om ljudet är högt, säger Elsa Österlund.

Men när du hör om att hörseln kan vara skadad, även om det inte upptäcks vid ett vanlig hörseltest, hur känner du då?

– Jag hade ingen aning om det innan och det låter jätteobehagligt, men det är inget man går omkring och tänker på hela tiden, hur det ska bli med hörseln senare.

Milan Djelevic

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista