Enligt medieuppgifter överväger Angela Merkel att besluta att ingen ur den tyska regeringen ska åka till matcherna i Ukraina. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

Tyskland överväger bojkott av fotbolls-EM

Kan kräva att Tymosjenko släpps fri
1:03 min

I Tyskland ökar nu diskussion om landets toppolitiker ska bojkotta fotbolls-EM i Ukraina i sommar på grund av den ukrainska regeringens behandling av oppositionspolitikern Julia Tymosjenko.

Tyskland spelar i alla gruppspelsmatcher i Ukraina. Enligt medieuppgifter överväger nu Angela Merkel att besluta att ingen ur den tyska regeringen ska åka till matcherna i Ukraina.

Enligt tidningen Der Spiegel är förbundskanslerns krav på Ukrainas regering att Julia Tymosjenko ska släppas fri före Tysklands första match i EM som spelas i just Ukraina om drygt en månad. Annars kommer vare sig Merkel eller någon annan tysk minister att närvara vid matchen, enligt tidningen.

Möjligen kan ett undantag göras för den tyske inrikesministern, tillika idrottsministern, men han ställer å andra sidan som villkor att då få träffa Tymosjenko.

Ukrainas regering har reagerat med ilska på uppgifterna. Tyskland använder sig av rena kalla kriget-metoderna, heter det från Kiev.

Merkels talesperson har hittills inte velat bekräftat uppgifterna men har heller inte dementerat dem.

Situationen är delikat, Tyskland spelar till exempel en av EM-matcherna i staden Charkow, bara några få kilometer från det fängelse där Julia Tymosjenko sitter.

I dag kom också nyheten att EU:s justitiekommissionär Viviane Reding har bestämt sig för att inte åka till Ukraina under EM på grund det uppkomna läget.

Som Ekot rapporterade i förra veckan har Tysklands president Joachim Gauck ställt in ett planerat besök i Ukraina i mitten av maj, och han får nu sällskap i det beslutet av Tjeckiens president Vaclav Klaus, som också ställer in ett Ukrainabesök på grund av fallet Tymosjenko.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt träffar Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle här i Berlin. Bildts pressekreterare säger till Ekot att behandlingen av Ukraina med största sannolikhet kommer bli ett tema under mötet. Sverige spelar ju också alla sina tre EM-matcher i landet

Och den inflytelserika ledaren i tyska storklubben Bayern Munchen, Uli Höness, säger att de tyska spelarna i intervjuer inför EM bör ta upp situationen för Tymosjenko.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".