Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få föräldrar oroar sig för alkohol på valborg

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 15.47
1 av 2
I Lund väntas över 20 000 delta i valborgs-firandet. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Valborgsfirande

Trots att många tonåringar gör sin alkoholdebut på valborg är det bara sex procent av landets tonårsföräldrar som oroar sig att deras femtonåringar kommer att dricka alkohol i kväll, visar en ny Sifoundersökning.

Det är Folkhälsoinstitutet som har beställt undersökningen där föräldrar till barn födda 1996 har intervjuats. Trots att valborgsmässoafton traditionellt är en kväll då många unga prövar alkohol för första gången verkar svenska tonårsföräldrar inte särskilt oroade.

2011 var det 20 procent av flickorna i årskurs 9 som konsumerade alkohol minst en gång i månaden, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Motsvarande siffra för pojkar i årskurs 9 var 18 procent.

Socialtjänstens fältgrupper har hög beredskap under kvällen, berättar Jesper Björnsson, socialsekreterare i Karlskrona.

– Det är fortfarande en kväll när många ungdomar festar till det för första gången och utesäsongen börjar, säger Jesper Björnsson till P4 Blekinge.

Tidigare undersökningar visar också att det fortfarande är vanligt att ungdomar blir bjudna på alkohol av sina föräldrar. Mer än var tredje femtonåring uppger att han eller hon ibland blir bjuden på alkohol hemma.

I vart tredje fall handlar det om mer än att bara smaka ur föräldrarnas glas, enligt den undersökning som CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, årligen genomför bland niondeklassare.

-– Det är en myt att man kan hjälpa sin tonåring till ett bättre sätt att handskas med alkohol genom att bjuda hemma eller att acceptera ett begränsat drickande före 18 års ålder. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder och att de dricker mindre, säger Sven Andréasson, läkare och alkoholexpert på Statens folkhälsoinstitut.

Sifoundersökningen visar också på regionala skillnader. I Uppsala där valborgsmässofirande brukar gå vilt till är andelen föräldrar som säger sig vara oroliga över att deras tonåring kommer att dricka alkohol ikväll över 10 procent medan bara 2 procent av tonårsföräldrarna i Jönköping är oroliga.

För att hjälpa föräldrar att sätta gränser kring tonåringar och alkohol lanserar Statens folkhälsoinstitut projektet Tänk om tillsammans med Systembolaget, Polisen och IOGT-NTO.

– Som förälder kan man hjälpa sin tonåring att säga nej genom att inte acceptera drickande före 18 års ålder, säger Sven Andréasson vid Statens folkhälsoinstitut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".