Peter Althin. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Kungens present: Så kan monarkin ersättas

Kungen firades rejält på sin födelsedag på valborgsmässoafton. Men en av presenterna han fick var av den ovanligare sorten - ett förslag till hur en republik ska kunna ersätta monarkin.

Kungahuset kämpar i motvind för tillfället. Enligt SOM-institutets årliga opinionsmätning har svenskarnas förtroende för kungahuset aldrig varit så lågt som nu.

Och när kung Carl Gustaf tog emot hyllningarna på borggården på sin 66-årsdag passade Republikanska föreningen på att komma med en lite annorlunda födelsedagspresent.

Föreningen har tillsatt en fristående utredning som lämnat förslag till hur en svensk republikansk författning skulle kunna se ut.

– Vi ville göra honom intresserad av vad som håller på att hända i samhället, säger föreningens ordförande Peter Althin.

Han säger att stödet för en svensk övergång till republik hela tiden ökar, till exempel ledde prinsessans Estelles födelse till att Republikanska föreningen fick 1 700 nya medlemmar.

– När sådana saker kommer upp på dagordningen så börjar medborgarna fundera om det är förenligt med en fördjupad modern demokrati, säger Peter Althin.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista