EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Frank Augstein/Scanpix.

Även Barroso överväger bojkott av fotbolls-EM

"En mycket allvarlig situation"
0:31 min

Även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso överväger nu att bojkotta fotbolls-EM i Ukraina, på grund av landets behandling av den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Tidigare i dag sade medieuppgifter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel tänker uppmana till en tysk regeringsbojkott av EM.

Och i Ukraina reagerade man i dag med oro över uppgifterna - och varnade omvärlden för att ta till kalla krigs-metoder.

– Man vill ju tro att det bara handlar om en tidningsanka, sa Oleg Volosjin, chef för informationsavdelningen på Ukrainas utrikesdepartement tidigare i dag.

Han ville inte tro att uppgifterna i tidningen Der Spiegel stämde som sade att förbundskansler Angela Merkel och hela den tyska regeringen överväger att inte åka till Ukraina för att se Tyskland spela sin premiärmatch i EM - med mindre än att Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko släpps fri.

Förra veckans nyhet att Tysklands president Joachim Gauck av samma skäl ställer in ett toppmötesbesök i Ukraina var enligt Oleg Volosjin på ukrainska UD just en tidningsanka.

– Han hade aldrig planerat att åka till toppmötet, så därför handlade det aldrig om en inställd resa, sa Volosjin.

– Man vill ju inte tro att tyska statstjänstemän är beredda att ta till metoder från kalla krigets dagar - och ta idrott som en politisk gisslan.

Men det är inte bara tyska politiker som nu sätter press på Ukraina genom fotbolls-EM som gemensamt arrangeras av Ukraina och Polen. I dag meddelade även EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso att han inte tänker besöka Ukraina under EM.

Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko sitter sedan i december i fängelse i EM-staden Charkiv, dömd till sju år för att ha överträtt sina befogenheter när hon tecknade ett dyrt gasavtal med Ryssland. Domen fördömdes av bland annat EU som politisk och just nu pågår ännu en ifrågasatt rättsprocess mot Tymosjenko, den här gången handlar det om misstänkt ekonomisk brottslighet.

Tymosjenko, som sägs vara sängliggande på grund av ett diskbråck, sade förra veckan att hon misshandlats av fängelsevakter. Men enligt ukrainska åklagare beror inte de blåmärken hon visat upp på misshandel - utan på att hon stött i något föremål.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".