Glasgow High Court där rättegången hålls. Foto: Ola Westerberg/Scanpix.

Rättegång om terrordåd i Stockholm skjuts upp

Misstänks för att ha planerat och finansierat dådet
0:57 min

I dag inleddes rättegången i Glasgow mot den man som anklagas för att ha hjälpt Taimour Abdulwahab att genomföra självmordsdådet i Stockholm i december 2010. Det blev en kort första dag i rätten då bevis från svenska myndigheter saknas.

Mannen leddes in i rätten av två poliser med skyddsvästar och säkerhetsarrangemangen var betydligt mer tilltagna än vad som är brukligt vid rättegångarna i Glasgows High Court.

Innan en jury ens blivit utvald, beslutade domaren att skjuta upp starten till på onsdag då det saknades bevis som skulle ha kommit från svenska myndigheter. Enligt åklagaren hade översättningar av dokumenten från Sverige visserligen kommit men originalen saknades fortfarande.

Mannen är misstänkt för att ha planerat och finansierat dådet i Stockholm tillsammans med Taimour Abdulwahab, som han lärde känna i Luton där han studerade. Som bevisning för det hävdar åklagaren bland annat att mannen i Glasgow var en av de sista som Taimour Abdulwahab ringde innan han sprängde sig själv till döds i Stockholm. 

Mängder av vittnen är kallade till rättegången, däribland utredare från den svenska säkerhetspolisen. Rättegången beräknas hålla på mellan sex och tolv veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".