Kinadissidenten Chen het potatis för Obama

1:52 min

I dag kommer USA:s utrikesminister Hillary Clinton till Kina för ett årligt möte om ekonomiska frågor. Men mötet kan komma att överskuggas av en diplomatisk konflikt kring den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangchen, som sägs gömma sig på USAs ambassad i Peking.

USA tassar försiktigt kring fallet med den kinesiske människorättsadvokaten. När president Barack Obama fick frågor om det känsliga fallet på en presskonferens i Washington, så valde han att bara uttala sig i allmänna ordalag.

– Mänskliga rättigheter är alltid ett viktigt samtalsämne när vi besöker Kina, sa Obama, men han undvek att ens nämna den omstridde dissidenten Chen Guangcheng vid namn.

Inga uttalanden från Obama - och amerikanska myndigheter vägrar fortfarande kommentera uppgifterna om att Chen, sen några dagar tillbaka, skulle gömma sig på USAs ambassad i Peking.

Chen har de senaste åren suttit i husarrest i Kina, och USA har vid flera tillfällen krävt att den blinde människorättsadvokaten ska släppas fri.

Om USA verkligen skyddar Chen kan det leda till stora diplomatiska utmaningar, och inte minst överskugga det ekonomiska toppmöte som ska hållas den här veckan.

Både utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Timothy Geithner är just nu på väg till Kina för det årliga s.k. strategiska ekonomiska mötet på torsdag och fredag, då USA bland annat ska försöka förmå Kina att lätta på sina regler och släppa in fler amerikanska företag på den jättelika kinesiska marknaden.

Men samtalen kan nu istället komma att domineras av en svårlöst diplomatisk konflikt kring Chen Guangcheng.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista