Mediemogulen Rupert Murdoch till höger, med sin son James Murdoch. Foto: Sang Tan/Scanpix.

Kommitté kräver att Murdoch tar sitt ansvar

"Rupert och James Murdoch måste ta sitt ansvar"
1:04 min

I Storbritannien presenterades i dag den parlamentariska utredningen kring telefonhackningsskandalen på tidningen News of The World. Den är djupt kritisk mot ägaren Rupert Murdochs och hans företags inblandning i skandalen.

– Vi konstaterar att News Corporation har genomfört en omfattande mörkläggning av sina brott, och Rupert och James Murdoch måste nu ta sitt ansvar, sa Labourledamoten Tom Watson när rapporten publicerades i dag.

I utredningen konstateras vidare att Rupert Murdoch inte är en lämplig ägare av ett stort mediebolag. Formuleringen är direkt riktad till myndigheten Ofcom som just nu utreder Murdochs ägande i tv-bolaget Sky.

De har makten att ta ifrån dem det brittiska sändningstillståndet, vilket skulle vara ett ekonomiskt och prestigemässigt dråpslag för Rupert Murdoch.

Men kommittén som skrivit rapporten var djupt splittrad. De konservativa ledamöterna reserverade sig mot slutsatserna om Rupert Murdochs lämplighet som medieägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".