Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige vill att banker i EU ska spara mer

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 07.46
"Sverige ska försöka blockera EU-kommissionens förslag"
(1:34 min)

Det väntar tuffa förhandlingar i dag onsdag när EU:s finansministrar ska försöka enas om höjda kapitaltäckningskrav för banker. Tanken är att mer egna pengar i bankernas kassor ska ge ett stabilare finansiellt system. Sveriges tuffa inställning vållar konflikt.

I Europa oroar sig allt fler just nu för vad svaga banker, inte minst i Spanien, ska ställa med för samhällsekonomin.

Samtidigt försöker EU göra det finansiella systemet mer motståndskraftigt mot nya kriser genom att tvinga bankerna att ha mer egna pengar i kassan.

När EU nu förhandlar fram en egen tillämpning av de så kallade Basel III-reglerna har Sverige en något extrem hållning.

Det hänger ihop med att Sverige relativt sett har EU:s tredje största banksektor. Bankernas tillgångar är ungefär fyra gånger större än hela Sveriges BNP.

Enligt EU-kommissionens förslag ska drygt 8 000 europeiska banker tvingas ha ett primärkapital motsvarande sju procent av alla de pengar banken lånar ut.

Men svenska riksdagen vill gå ännu längre och anser att svenska banker från 2015 måste ha en kapitaltäckning på tolv procent.

Därför kommer Sverige i dag, med stöd av britter och holländare, försöka blockera EU-kommissionens förslag. De kräver att EU tillåter enskilda länder att ställa tuffare krav på sina egna banker.

Men länder som Frankrike och Tyskland vill att reglerna ska vara lika i hela EU. De är rädda att högre kapitaltäckningskrav i Sverige kommer ge konkurrensfördelar för svenska banker, som då upplevs som extra stabila.

Inför dagens förhandling har EU:s ordförandeland, Danmark, lagt ett kompromissförslag på bordet.

Det kan ge EU-länder rätt att kräva, av så kallat systemviktiga banker, att de har ett eget kapital på upp till totalt tio procent.

Källor inom det danska EU-ordförandeskapet antyder att Sverige kommer vinna gehör för en annan av sina hjärtefrågor; att banker ska få rätt att klassa bostadsrätter som egna hem när det gäller pant vid bolån.

Inom EU är det bara Sverige och Finland som har ett system med bostadsrätter, vilket hittills har ställt till det i diskussionen om höjda kapitaltäckningskrav.

Vad gäller hela kapitaltäckningspaketet återstår däremot många olösta frågor inför dagens möte, och enligt flera källor kommer det bli svårt för ministrarna att i dag komma överens så att frågan redan nu kan föras vidare till förhandlingar med EU-parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".