Våldet i Kairo kastar skugga över presidentvalet

Antalet dödade i Kairo har under dagen stigit till 20 personer, enligt sjukvårdspersonal i staden. Tidigare i dag uppgavs att minst fem människor och över hundra ha skadats efter att en demonstration utanför försvarsdepartementet stormats av beväpnade huliganer. Demonstranterna protesterade mot militären som styrt Egypten sedan Mubaraks fall.

På onsdagsmorgonen var det åter igen våldsamt på Kairos gator då de cirka 600 demonstranterna, som slagit läger utanför försvarsdepartementet, attackerades av oidentifierade män beväpnade med skjutvapen, påkar, stenar och bensinbomber. Uppenbarligen utan att någon militär inifrån försvarsdepartementet ingrep.

Demonstrationen började som en salafistprotest mot att den ultraortodoxe salafisten Hazem Abu Ismail uteslutits som presidentkandidat på grund av att hans mamma hade amerikanskt medborgarskap, vilket strider mot Egyptens vallagar.

Men protesten utvidgades till en demonstration mot militärstyret och det finns starka misstankar om att de beväpnade huliganerna var utsända av regimen eller uppmuntrade av den, på samma sätt som skett tidigare vid upprepade tillfällen i Egypten.

Att fredliga demonstranter återigen dödas i Kairo kastar en skugga över det kommande presidentvalet om tre veckor.  Ett val som skulle leda till att militärrådet överlämnar makten till en folkvald president.

Minst en av kandidaterna har suspenderat sin valkampanj i dag.  Många i Egypten är oroliga att militären försöker hitta förevändningar att inte helt och hållet lämna ifrån sig makten.

Samtidigt råder det stor oenighet bland alla de politiska krafter som är misstänksamma mot militären. Att döma av bland andra Twitterflödet på onsdagen är de traditionella revolutionärerna splittrade. Vissa ansluter till protesten för att försvara demonstranterna, andra förtalar salafisterna.

Vår Mellanöstern-korrespondent rapporterar att oron ökar över att det styrande militärrådet kan komma att använda dagens blodiga sammandraggningar som förevändning för att skjuta upp ett maktöverlämnande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".