Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

Försäljningen av nya bilar rasar

April blev en svag månad för bilhandeln. Försäljningen av nya bilar sjönk med nästan 20 procent, jämfört med april förra året. Ett av skälen till att köplusten minskar, är hotet om en svagare ekonomi.

Jämförelsen mellan försäljningen en enstaka månad i år och en månad under det starka bilåret 2011 visar ett kraftigt försäljningsras. I april 2012 såldes 19,4 procent färre nya bilar jämfört med april 2011.

Om man i stället jämför försäljningen ända från årsskiftet med de fyra första månaderna 2011, blev nedgången mindre, 7,5 procent.

Under hela 2012 räknar branschorganisationen Bil Sweden med att nybilsförsäljningen kommer att minska med tio procent.

Det är framför allt företag som köper nya bilar. Bland storsäljarna har företag köpt minst 7 av tio sålda bilar.

När privatpersoner nu tvekar och skjuter upp beslutet att köpa nytt, innebär det ett kraftigt fall i försäljningen.

För konkursade Saab är det första gången bilmärket inte finns med på nybilslistan som ett eget märke. Endast 215 Saab-bilar har sålts sedan årsskiftet och Saab noteras nu under övriga bilar i statistiken.

Volvo PV redovisade också sitt resultat för 2011 under onsdagen. Vinsten blev 1,6 miljarder kronor. 449 255 Volvo-bilar såldes och det var en ökning med 20,3 procent. I USA minskade däremot försäljningen med 24 procent under april.

Lastbilsförsäljningen i Sverige sjönk också under april månad. Nyregistreringen uppgick till 4 234 lastbilar och det var en minskning med 2,9 procent.

Från januari 2012 har registreringen av tunga lastbilar ökat med 3,1 procent, medan lätta lastbilar har minskat med 7,8 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".