Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Storförlust för flygbolaget SAS

Flygbolaget SAS redovisar nu på morgonen sitt resultat för första kvartalet 2012. Det blev en större förlust än väntat, 1,13 miljarder kronor före skatt. Analytikerna hade räknat med en förlust på 800 miljoner kronor.

Utsikterna för 2012 är svårbedömda, skriver vd Rickard Gustafson i rapporten. Affärsklimatet är osäkert, konkurrensen stor och bränslepriserna höga, konstaterar han.

"Vi förväntar oss en passagerartillväxt på 5-7 procent. SAS-koncernens flygkapacitet väntas växa med marknaden, det vill säga med cirka 5 procent. Sammantaget gör osäkerhet i den ekonomiska utvecklingen, de höga flygbränslepriserna och ett starkt konkurrenstryck att SAS inte ger någon lönsamhetsprognos för helåret 2012", skriver Gustafson.

2011 års första kvartal gick med 558 miljoner i förlust. För hela 2011 blev det en förlust på 1,6 miljarder.

När resultatet för det sista kvartalet 2011 presenterades i februari blev det en förlust före skatt på närmare 2,1 miljarder kronor. SAS lyfte dock fram att det hade blivit vinst om inte konkursen i Spanair hade belastat siffrorna. SAS ägde 10 procent av bolaget.

Nu när det nya årets första rapport kommer handlar det återigen om höga bränslepriser och hård konkurrens som ser ut att göra 2012 till ännu ett pressat år. Hoten från lågprisbolagen är kvar. Vilket möts med löpande sparprogram som skruvas åt ett varv till.

5 miljarder ska sparas på administration bland annat under 2012 och 2013, och 1 miljard enligt en överenskommelse med facken.

Vd Rickard Gustafson berömde fackets ansvarstagande i dag:

– SAS fackliga företrädare och medarbetare fortsätter att uppvisa en stor förändringsvilja för att skapa konkurrenskraftiga förutsättningar för bolaget, sade han.

Förlust väntas även för 2012. Men sedan antas det vända till plus.

SAS har redovisat förluster nio av de senaste tio åren och ägarna, däribland svenska och norska och danska staten, har pumpat in miljarder kronor i flygbolaget.

Faktaruta: SAS delår i siffror

                                        Kvartal 1, 2012                   Kvartal 1, 2011     

Omsättning                        9 591                                    9 313              
Rörelseresultat                    -867                                      -408               
Resultat före skatt             -1 132                                      -558               
Resultat efter skatt              -729                                       -373                
Resultat per aktie              -2:22 kronor                       -1:13 kronor        (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".