Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Endast svenska medborgare i hemlöshetssiffror

"De tror att här finns bostad och arbete"
1:35 min

Antalet hemlösa, som rest till Sverige från andra länder, ser ut att öka, men hur mycket vet inte myndigheterna. Socialstyrelsens förra kartläggning över hur många som sover utomhus rörde enbart svenska medborgare. Nu görs därför en helt ny undersökning, där även utländska medborgare räknas.

I kön utanför S:t Klara kyrka i Stockholm kommer flera hemlösa från utlandet.

– Det kan vara upp till 250 personer om dagen, säger där Tony Granath, som hjälper till att dela ut något att äta.

– Det är ett enormt behov och det ökar dagligen. Det kommer väldigt mycket folk från Ryssland, Polen och Baltikum som vi inte haft här förut. De tror att här finns det bostad och arbete, men så är det ju tyvärr inte, säger han.

Runt 34 000 människor lever i hemlöshet enligt Socialstyrelsens siffror från förra året, som presenterades i januari i år.

Det är en ökning med 4 000 jämfört med förra mätningen 2005, men siffrorna visade också att färre sover utomhus. Siffran har minskat från nära 1 000 till 280 personer.

Men då rörde det sig enbart om svenska medborgare, och i dag många kommer till Sverige från exempelvis andra EU-länder, med svåra förutsättningar.

Bilden är att det är trångt vid landets härbärgen och att behovet av hjälp är stort, berättar flera ideella aktörer för programmet Plånboken i P1.

Personer utan svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd saknas i den här statistiken, berättar Annika Remaeus, projektledare för kartläggningen vid Socialstyrelsen.

– När vi gjorde en analys av siffrorna så skrev vi till regeringen att vi tycker att det är en grupp som vi behöver titta på.  Hur många är de, och framför allt, vilka behov finns det i gruppen, säger Annika Remaeus till Plånboken i P1.

Regeringsuppdraget och den nya kartläggningen inleds i höst med hjälp av myndigheter och frivilligorganisationer som kan tänkas komma i kontakt med personer som är hemlösa, för att nästa år kunna ha en tydligare uppfattning:

– Vilka behov finns det i gruppen? Överskattar eller underskattar vi antalet personer och var kommer de i från? Tanken är ju att man ska kunna erbjuda någonting, säger Annika Remaeus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".