Tavlan Skriet såldes för rekordpriset 120 miljoner dollar på auktion i New York. Foto: Scanpix

"Skriet" såld för rekordhöga 120 miljoner dollar

Skriet på auktion, reportage av Sten Sjöström (P1 Morgon 2 maj)
5:01 min

Den världsberömda målningen Skriet av den norska konstnären Edvard Munch såldes i natt på auktion i New York till det högsta auktionspriset hittills för ett enskilt konstverk.  

Budgivningen började på 50 miljoner dollar och i 15 minuter lurade köparna på varandra och till slut gick målningen för 120 miljoner dollar, mer än 800 miljoner svenska kronor.

Det var mycket högre än vad auktionsförrättarna i sin vildaste fantasi hade räknat med, det högsta budet lades per telefon och det är inte känt vem köparen är, om det är en privatperson eller till exempel ett museum.

Det är det högsta auktionspriset hittills i konsthistorien, det tidigare rekordet innehades av en målning av Picasso, däremot har det förekommit högre priser vid direktköp, utan auktion.

Skriet är en av världshistoriens mest berömda målningar, en människa med vidöppen mun och bägge händerna för öronen med en dramatisk himmel i bakgrunden, en tavla som ofta fått symbolisera ångest.

Det finns fyra versioner av Skriet, de tre andra hänger på museer i Norge, på Munchmuséet och Nasjonalgalleriet.

Den fjärde har ägts av en norsk affärsman som bland annat ska använda pengarna till att bygga upp en nytt konstmuséum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".