Franska presidentkandidater i het tv-duell

3:06 min

I Frankrike blev det i går kväll en både het och aggressiv tv-debatt mellan de två presidentkandidaterna Nicolas Sarkozy och utmanaren socialisten Francois Hollande. På söndag avgörs vem av de två som blir Frankrikes nästa president. Sarkozy, som ligger rejält efter i opinionsmätningarna med uppemot tio procentenheter mot Hollande, kämpade i underläge. Debatten varade i nästan tre timmar och var slut först vid midnatt.

Resultaten av Sarkozys år har beskrivits som mycket dåliga. Var och en avgör själv, men jag vill se förändring, sa socialistpartiets presidentkandidat Francois Hollande. Förändring i politiken, i metoderna och i synen på Frankrike. Förändring - ett välkänt vinnarord.

Hollandes strategi var att måla ut Sarkozy som misslyckad. Han hade varken ökat köpkraften, minskat arbetslösheten eller stärkt säkerheten i landet och dessutom hade Sarkozy splittrat fransmännen och själv utnämnt domare, mediachefer och andra på nyckelposter.

Sarkozy hade uppenbart svårt att tala om sina år, men hade å sin sida tydligt bestämt sig för att angripa Hollandes brist på erfarenhet och måla ut socialisten som en lögnare, en som inte kan ämnesområdena, siffror och fakta. Gång efter gång blev det praktgräl.

Det var hätska meningsutbyten mellan två trots allt mycket luttrade politiker, som duellerat flera gånger tidigare i karriären. Programledarna hade inte en chans. Men de franska väljarna fick också en rad klara besked på hur de skiljer sig i politiken:

– Jag försvarar barnen, Monsieur Sarkozy, men ni försvarar de mest priviligierade, sa Hollande efter att ha redogjort för hur hans 60 000 nya lärarjobb ska finansieras.

Socialistkandidaten föreslog också ett fryst bensinpris i tre månader, ändrad prissättning på elen, kommunal rösträtt för invandrare efter fem år och en omförhandling av EU:s finanspakt.

Sarkozy buade ut det mesta som galenskap, att han inte hade något att lära av Hollande och att jämte Sverige är Frankrike redan landet med högst skatter i Europa.

– Ni vill ha färre rika, jag vill ha färre fattiga, sa Sarkozy.

Sarkozy gav besked om att han varken tror på euroobligationer eller på dagens Schengensamarbete. Islam, invandring och kärnkraft var också vattendelare.

Hollande verkade den första kvarten mindre säker än Sarkozy, men tog sig och såg nästan road ut av sammandrabbningarna. 

Det var en bra TV-duell. Proffsig med många frågor och besked. Vem som vann, ja det avgör de franska väljarna. Det visar sig på söndag.

Alice Petrén, Paris

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista