Så lurade sig Anders Behring Breivik ut till Utöya

Jenny Sanner Roosqvist rapporterar i Lunchekot
2:47 min

Efter fem dagars paus är nu rättegången mot Anders Behring Breivik åter igång. I dag går man igenom hur det gick till när Breivik tog sig ut till Utöya genom att låtsas vara polis.

– Det har varit väldigt berörande, mycket känslor och snyftningar men en ganska samlad stämning i rättssalen, berättar Ekots Jenny Sanner Roosqvist på plats i tingrätten.

Den vice ordföranden för stödföreningen  säger att man får ta dagen timme efter timme och att hon hoppas att alla som är där har någon att vända sig till.

Dagens första vittne var Simen Bränden Mortensen. Han var det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s vakt vid färjeläget på fastlandet.

Han såg till att de som skulle ut till Utöya hade rätt pass och att det hela tiden fanns uppdaterade listor på vem som fanns på ön.

Mortensen berättar i vittnesbåset om hur han lade märke till att Breivik hade ett tungt vapen med kikarsikte men eftersom han har stark tilltro till en polisman så var det ingenting han ifrågasatte.

På frågan om vad det var som fick honom att tro att det var en polis, trots att han kom i en helt vanlig bil, svarar han att det var märket på uniformen, legitimationen runt halsen och vapnet.

Dagens andra vittne var kaptenen på båten MS Thorbjörn som körde Breivik till Utöya.

Han berättar hur han satt och såg på tv-sändningarna från det som hänt i Oslo när han fick ett samtal om att han måste köra ut en polis till ön.

Hans sambo, Monica Bösei, följde också med. Hon var en av de första personerna som Breivik sedan sköt ihjäl på Utöya.

Efter förmiddagens vittnesmål var det dags för kriminalteknikerna att gå igenom händelseförloppet. Det varnades för starka bilder när man kulhål efter kulhål gick igenom spåren efter Breivik över ön.

Salen var på förmiddagen fullsatt eftersom det handlade om Utöya och ungdomar som ska vittna senare i rättegången hade fått tillåtelse att vara på plats. En del av dem lämnade under lunchpausen.

Anders Behring Breivik beskrivs som tidigare vara väldigt samlad.

– Det känns som om han sitter och behärskar sig för att se nollställd ut. Ibland sitter han och tittar på den som vittnar men oftast tittar han på den storbildsskärm där det visas bilder eller ner i bordet, säger Jenny Sanner Roosqvist.

Under dagen ska även de materiella skadorna av bilbomben i Oslo behandlas.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".