Elavbrott och olyckor i snöovädrets spår

Uppdaterad 18:15
Det snöoväder som på tisdagsmorgonen vållade kaos i stora delar av Mellansverige drabbar nu Gotland med full kraft. Sökandet har avbrutits efter den besättningsman som fortfarande saknas efter att en norskregistrerad bogserbåt kapsejsat utanför Gotland.

Enligt sjöräddningen blåser det för närvarande runt 20 meter per sekund i området.

Tidigare på tisdagen var sjöräddningssällskapets Lasse Larsson på plats vid den havererade norska bogseringsbåten Nestor vid Katthammarsvik på Gotland.

– Det ser ganska hopplöst ut här. Båten ligger på sidan och styrhytten sticker upp kanske 40 centimeter ur brottsjöarna. Det är våghöjd på ett par tre meter här, säger han.

Kan den sjätte personen överleva inne i fartyget som det ser ut nu?

– Jag har svårt att tänka mig det. Eftersom sjön spolar över här och det är två plusgrader i vattnet, så sannolikheten är inte så stor. Men vi letar längs stränderna nu ifall han har tagit sig ur fartyget. Vi har precis bärgat en livflotte som var tom och vi har bärgat en överlevnadsdräkt som också var tom, säger Lasse Larsson.

På den lastbåt som gick på grund vid Slite på Gotland har 10 man evakuerats. 18 besättningsmän är kvar på båten och den ska dras loss när vädret blir bättre.

Miljöskador efter olycka
I Västervik körde en tankbil in i en bergvägg på måndagen.

32 500 liter bensin och diesel läckte ut och mycket rann ut i vattendrag runt olycksplatsen. Räddningstjänsten jobbade hela natten med att pumpa över bensinen i andra tankbilar men trots det rann mycket bensin ut, vilket kan komma ställa till stor skada för miljön.

– Det finns en grävare på platsen och ytterligare grävare ska komma hit, för att gräva stora jordmassor som ska lastas på bil och köras till depåavdelningar där man kan lägga kontaminerad jordmassa. Samtidigt finns det slammsugningsbilar här som suger i det lilla bäcksystem med vatten som ligger intill åkermarken här, säger Jörgen Svensson, skadeplatschef från räddningstjänsten.

Många utan ström
Vad gäller strömläget saknade vid 18-tiden flera tusen hushåll fortfarande el i sydöstra Sverige och Mälardalen.

Ungefär 7 000 av Sydkrafts kunder i Östergötland, Småland, Blekinge och på Öland saknar ström. Även i Mälardalen är ungefär 7 000 av Vattenfalls kunder utan ström.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

i samarbete med SR Gotland och SR Kalmar