1 av 2
Sudanesiska soldater nära förstörda oljeledningar i staden Heglig, Sudan. Foto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik: Sudan och Sydsudan

Sanktioner kan stoppa Sudanstrider

"Vi vill ha fred"
1:40 min

Både Sudan och grannen Sydsudan säger i dag att de ska följa FN:s resolution och se till att få ett slut på striderna vid gränsen, de värsta sedan Sydsudan blev självständigt.

FN:s säkerhetsråd gav i går kväll de två länderna 48 timmar på sig att få slut på striderna eller drabbas av sanktioner.

"Vi vill ha fred och hoppas att också Sydsudan ska reagera positivt på resolutionen i FN:s säkerhetsråd", lyder uttalandet från utrikesministeriet i Khartoum, och i Juba i söder lovar en minister att även Sydsudan tar resolutionen på största allvar.

Efter flera veckors strider längs gränsen mellan de två nya grannländerna så kunde FN:s säkerhetsråd i går kväll enhälligt rösta igenom resolutionen som ställer ett klart ultimatum till de två Sudan: Se till att striderna upphör och att alla trupper på fel sida om gränsen dras tillbaka, annars inför FN sanktioner.

Även Kina och Ryssland som länge varit emot sanktionshotet ställde sig alltså bakom resolutionen. Kina köper stora mängder olja från Sudan, och landets FN-ambassadör sa att Kina normalt sett är mycket försiktig när det gäller sanktioner, men att Kina nu är djupt oroat över den förvärrade situationen. Stridigheterna har bland annat stoppat produktionen av olja vid ett av de viktigaste oljefälten i Sudan.

Inom två veckor måste nu de två länderna inleda nya fredssamtal och inom tre månader komma fram med ett nytt förslag på en hållbar fredsöverenskommelse. Det är Afrikanska Unionen som har dragit upp riktlinjerna för hur de två länderna ska återgå till förhandlingsbordet och upphöra med striderna som omvärlden befarade höll på att leda till ett nytt fullskaligt krig mellan norr och söder.

De första kommentarerna från de två sudanesiska huvudstäderna kan låta som till intet förpliktigande artighetsfraser, men när nu FN:s säkerhetsråd har ställt sig bakom Afrikanska Unionens förslag, och kopplar det till hot om sanktioner, blir det betydligt svårare för de två Sudan att låta bli att inleda nya försök till fred.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".