Ny handel med företagsobligationer

Mindre beroende av banken
1:26 min

Nu ska det bli lättare för privatpersoner att investera i företagsobligationer. En handelsplats för obligationer i mindre företag ska starta.

Den högre risken gör att räntan blir högre än på bankkontot och företagen som säljer obligationer får ett alternativ till banklån och det är bra, säger Mattias Lidström, investeringsansvarig på ett av företagen, Amhult 2:

– Om vi lånar ganska mycket i banken, 70-75 procent kanske i traditionella banklån, så sitter vi lite grann i bankens famn i en vikande konjunktur, säger Mattias Lidström.

Fastighetsbolaget Amhult 2 jobbar med ett byggprojekt i Göteborg och vill inte att banken ska få för stort inflytande över verksamheten. Företaget ska därför försöka klara en del av finansieringen genom att sälja obligationer. Varje obligation ska kosta 10 000 kronor och ge sex till åtta procents ränta till dem som investerar, klart mer än bankräntan och det hänger ihop med en högre risk.

Men investerarna kan nog räkna med att få tillbaka pengarna:

– Sådant kan man ju aldrig lova, allt kan ju hända faktiskt. Men fastighetsbolag utan större skulder är ett tryggt och bra alternativ, säger Mattias Lidström.

Hittills har företagsobligationer getts ut av storbolag och det har handlat om en minsta investering på runt en miljon kronor.

Men för första gången ska nu mindre företagsobligationer kunna köpas och säljas på en speciell handelsplats. Det är småbolagsbörsen Aktietorget som står bakom och vd Peter Gönczi hoppas att både småsparare och mindre företag ska tända på idén:

– Det finns ett behov på företagssidan av finansiering och det finns mängder av investerare som inte får tillgång till den här typen av ränteprodukter, möjligheten att låna ut till lite högre ränta, samma typ av investerare som kanske handlar i aktier i vanliga fall, säger Peter Gönczi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".