Författaren Richard Ottvall beskriver uppgifterna om tjädern i den nya boken som kontroversiella i ornitologsfären. Foto: Lasse Lindqvist.

Miljontals svenska fåglar kartlagda i ny bok

Intervju med författaren Richard Ottvall
4:57 min

I dag presenterar Sveriges ornitologiska förening en ny bok om svenska fåglar. Boken har tagit 15 år att ta fram och kartlägger alla häckande fåglar i Sverige.

Med hjälp av den nya boken, Fåglar i Sverige – antal och förekomst, kan man få reda på exakt hur många fåglar av en viss art som häckar i ett specifikt landskap. Det handlar om drygt 250 arter och 70 miljoner fågelpar.

De två vanligaste fågelarterna är lövsångare och bofink. Och av Sveriges alla fågelarter är det tjädern som väger mest. Landets tjädrar väger tillsammans 2 000 ton - det är dubbelt så mycket som någon annan fågelart.

Enligt författarna är boken ett helt unikt projekt.

– Det som är mest unikt är detaljnivån. Det finns inget annat land i världen som har presenterat en så detaljerad översikt över ett lands fågelfauna, säger Richard Ottvall, en av författarna.

Boken har tagit 15 år och 12 författare att sammanställa. Det mesta arbetet har skett på fritiden och varit ideellt. Och enligt författarna själva har man fått nya kunskaper och även gjort en spännande tjäderupptäckt.

– Det som jag tror kommer att vara väldigt kontroversiellt, som är omdebatterat bland ornitologer, är tjädern. Där finns sedan länge en uppfattning om att tjädern är väldigt knuten till gammal skog och när den förlorar sin biotop så försvinner den. Men vi har med våra nya beräkningar kunnat visa att tjädern klarar av det moderna skogsbruket bättre och därför har vi fått tänka om, säger Richard Ottvall.

– I den lilla ornitologiska sfären är det lite grann som när Galelei sa att jorden var rund.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".