Sverige ställer upp med sju Syrien-observatörer

Sverige är redo att ställa upp med sju militära FN-observatörer i Syrien, uppgav kommendör Lennart Danielsson vid Försvarsmaktens pressträff i dag.

Syrien har dock nekat visum till en av de sju svenskarna. De åsterstående sex väntar på besked.

Svensken som nekats visum är en av två som redan ingår i den gamla FN-fredsövervakningen från 1948 och som är villiga att flytta över till den nya observatörsinsatsen.

Danielsson vet inte orsaken till varför visumansökan avslogs.

– Även Italien har en person som nekats visum, säger han till TT.

De övriga fem svenska militärobservatörerna kommer att skickas till Syrien så fort deras visum är klart och det borde, enligt Danielsson, inte ta mer än 4-5 dagar. Det kan också bli aktuellt för Sverige att skicka ned fordon, terrängbilar med förstärkt skydd.

FN beslutade den 21 april att sätta in en observatörsstyrka på 300 man, UNSMIS, som ska vara på plats i slutet av månaden.

– Uppdraget är att observera om det förekommer skottlossning och kommunicera med civilbefolkningen, säger Danielsson.

Enligt honom planerar den norske generalen som leder FN-insatsen att observatörerna ska dyka upp oannonserat på olika platser i Syrien för att få veta vad som verkligen händer i landet.

– Risk finns för att man hamnar mitt i en skottväxling. Observatörerna är obeväpnade, säger Danielsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista