Förra året samlade SOS barnbyar in totalt 264 miljoner kronor. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Rika privatpersoner ger allt mer till välgörenhet

"Är väl lite svenskt att vara anonym"
2:46 min

Allt fler rika privatpersoner och företag skänker stora summor pengar till välgörenhet. I USA har detta pågått länge men trenden börjar först nu få fart i Sverige. Egenföretagaren Helena Mellström som beslutat att ge stora donationer till byar i Ghana, har tidigare velat vara anonym, men hoppas nu kunna inspirera andra med stora tillgångar.

– Ser man att andra skänker pengar så kanske man själv får en spark i baken att göra det. Men det får ju inte vara något tvång, för man måste känna att man själv vill, säger Helena Mellström.

Hittills har företag och privatpersoner helst velat vara anonyma i Sverige. Varför tror du att det är så?

– Det är väl lite svenskt att vara anonym, att man inte vill skryta om vad man gör eller sina tillgångar. Så det var därför jag själv valde att vara anonym från början.

Enligt SOS barnbyar, en av Sveriges största välgörenhetsorganisationer, så skänker människor generellt mer pengar i dag än för fem år sedan, men att den stora ökningen sker bland stora privata givare och företag.

Både antalet privata donatorer som ger över 100 000 kronor och företag har fördubblats sedan 2008 och samtidigt har summan stadigt ökat. Förra året samlade SOS barnbyar in totalt 264 miljoner kronor, 60 miljoner från företag och 30 miljoner från stora privata givare. En ökning med 47 respektive 21 procent från föregående år.

Orsaken är dels företagens trend att sträva efter allt större socialt ansvar tror generalsekreterare Anna Ryott.

– Det påverkar självklart stora privata givare. Sedan så tror jag också att det beror på att fler internationella privata givare har trätt fram och utmanat och man ser helt plötsligt att man får förebilder.

I USA startade Bill Gates en kampanj för tre år sedan där landets miljardärer uppmanas att ge bort större delen av sin förmögenhet. Häromveckan anslöt sig ytterligare 12 av USA:s 400 miljardärer till listan, som nu består av 81 personer. Samtidigt har Henning Mankell berättat i Dagens Industri på nätet hur han lägger större delen av sin förmögenhet på en barnby i Mocambique.

Enligt Frivilligorganisationernas insamlingsråd, Frii, är fler stora privata givare en generell trend bland Sveriges välgörenhetsorganisationer. Men den absolut största delen kommer fortfarande från summan av alla små donationer.

Niklas Zandén, docent vid Handelshögskolan i Göteborg, menar att den senaste tidens markanta ökning av privata donatorer och företag gör att man får in kompetens och innovationskraft kring välgörenhet, nya nätverk där privat och offentlig sektor samarbetar. Men det finns också risker.

– Vi får system i världen som bygger på privata pengar, som bygger på företagsfinansiering som blir ickedemokratiska och kortsiktiga, som kan gynna särintressen som vi i väst finner viktiga som inte nödvändigtvis behöver vara det som är mest relevant att lösa på plats.

Helena Mellström, som skänker stora summor pengar till byar i Ghana, är medveten om riskerna.

– Det finns säkert alltid en risk, men någonstans så är det väl bra om man kan hjälpa till. Men det får ju inte riktigt bli så, någonstans så ska ju staten ha det ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".