Under torsdagskvällen höll konservativa Ny Demokrati valmöte. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Oviss utgång i grekiska valet

Läget är mycket svårbedömt
1:43 min

På söndag hålls parlamentsval i Grekland, men in i det sista är opinionsläget mycket osäkert. Flera partier är kraftiga motståndare till de sparåtgärder som EU och Internationella valutafonden krävt av Grekland som villkor för nya nödlån. Det största partiet väntas bli konservativa Ny demokrati och partiledaren lät segerviss när han igår kväll höll valmöte i Aten.

- Jag kommer att bli er premiärminister och jag kommer att kämpa för var och en av er, sa en kraftigt gestikulerande Antonis Samaras inför applåderande anhängare med grekiska blå-vita flaggor.

Hans konservativa Ny demokrati har ingått i regeringen med Socialistpartiet Pasok, men i valtalet sa Antonis Samaras att han inte vill bilda en koalition med Socialistpartiet efter valet.

Just nu är läget mycket svårbedömt, analytiker försöker lägga avancerade pussel med olika tänkbara koalitioner.

Opinionsmätningar är inte tillåtna de två sista veckorna före valet, men enligt de senaste mätningarna skulle de två största partierna, som röstade igenom sparpaketen, bara få runt 40 procent tillsammans.

Mellan åtta och tio partier väntas komma in i parlamentet, en majoritet av partierna är kritiska till åtstramningskraven och vill omförhandla eller riva upp överenskommelserna.

"Folket har makten" var texten i en av uppvärmningslåtarna när vänsterkoalitionen Syriza höll valmöte.

Här syntes många röda flaggor och publiken var yngre. Partiet har gått framåt i de senaste mätningarna.

Despoina Spanou en av kandidaterna säger att ilskan är enorm över besluten att sänka löner och pensioner och säga upp tusentals greker och att de partier som röstat igenom sparkraven kommer att straffas.

- Vi kräver att sparpaketet ogiltigförklaras, för det har förstört Grekland, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".