Tjänsteindex föll i april

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick i april till 48,6, jämfört med 52,6 månaden före. "Det är första gången sedan november förra året som tillväxten i tjänsteföretagen stannar av", skriver Swedbank och Silf, som tar fram siffran, i ett pressmeddelande.

Indexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer i den privata tjänstesektorn. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

"Även om månatliga svängningar ska tas med en viss försiktighet visar totalindex en blygsam återhämtning jämfört med närmast föregående period", skriver Swedbank och Silf vidare.

Samtliga delindex minskade i april och störst negativt bidrag stod affärsvolym för följt av orderingång.

Tjänsteföretagens behov av nyanställningar fortsätter att dämpas och index för sysselsättningen nådde i april den lägsta nivån på över två år. Företagens produktionsplaner fortsätter att skruvas ner men fortfarande är det en övervikt som planerar för produktionsökningar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".