Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Trez West Perssons mamma Jeanette. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix.
2 av 2
40-åringen har omhäktats ett flertal gånger här vid Malmö tingsrätt. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Åtal i dag mot misstänkte serieskytten i Malmö

40-åringen själv nekar till brott
2:25 min

I dag kommer åtalet mot den 40-årige man som misstänks för tre mord och 13 mordförsök i Malmö. Den misstänkte serieskytten ska ha härjat i Malmö i sju år, innan han kunde gripas för ett och ett halvt år sedan. Hans mål var uteslutande personer med invandrarbakgrund och de var inte slumpvis utvalda. Det säger polisen i dag.

– Jag kan säga att vi ser ett tydligt mönster. Det är definitivt en planerande gärningsman, säger Börje Sjöholm, som är operativ chef på länskriminalen.

Inledningsvis trodde polisen att offren var slumpmässigt utvalda, och så kan det fortfarande vara i en del fall, men många av skjutningarna har enligt polisen föregåtts av noggrann planering.

– Vi har fått en djupare kunskap kring brotten. Vi har fått en hyfsad bild av hur den misstänkte har rört sig och fungerat.

De första morden begicks sommaren 2003, ett halvår efter det att 40-åringen fått sin vapenlicens.

För två år sedan tyckte polisen att det var något som inte stämde med alla skjutningar i Malmö. Allt för många var oförklarliga och Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp kopplades in och kom i sin analys fram till att det kunde vara fråga om en ensam skytt.

Förundersökningen som blir offentlig i dag omfattar över 30 000 sidor.

– Det här är det största jag har varit med om. Det är komplext så till vida att det spänner över många brott och en lång tidsperiod, säger Börje Sjöholm.

Bilden av en mycket god skytt, en planerande gärningsman som slog till i skydd av mörkret, har växt fram. Frågan är vad som hade hänt om han inte hade gripits.

– Det känns inte som han hade slutat. Det är min personliga känsla. Han hade fortsatt om vi inte hade tagit honom.

Polisen har kritiserats för att man inte offentliggjorde misstankarna om att det rörde sig om en ensam skytt tidigare. Men bilden var inte entydig, säger polisen.

– Många säger att vi skulle ha varnat. Vad skulle vi varna för? Det var folk som blev skjutna utomhus, det var folk som blev skjutna på gym. Bostäder blev beskjutna, säger Börje Sjöholm.

Den misstänkte serieskytten nekar till brott och frågan är om de drabbade kommer få svar på frågan varför, när rättegången inleds om en vecka.

Jeanette Persson är mamma till Trez West Persson, som mördades sent en kväll i oktober 2009.

– Om det finns det en förklaring, så är det nästan mer skrämmande än att det inte finns en förklaring. Rättegången skrämmer mig fruktansvärt mycket, säger Jeanette Persson.

Följ P4 Malmös direktrapportering här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".