Ny amerikansk offensiv inför valet i Irak

I Irak har 5 000 amerikanska, brittiska och irakiska soldater inlett en ny stor offensiv mot motståndsmän i flera oroliga städer söder om Bagdad.

Den stora USA-ledda offensiven började på tisdagen i ett området söder om Bagdad som numera kallas ”dödens triangel”, lika laglöst och fullt av rebeller som Falluja var före den USA-ledda stormningen.

Området ligger mellan städerna Mahmudiyah, Yusifiyah och Iskandiriyah, med staden Latifiyah i mitten.

Religiösa extremister
Sunnimuslimer är i minoritet i området, och bland dem finns en rörelse med religiösa extremister. De tillhör wahabi-sekten och ser shiamuslimer som avfällingar från islam. De har infört extrema religiösa regler, och ett stort antal shiamuslimer har slitits från sina bilar och mördats på fläcken när de försökt passera området som ligger längs huvudvägar från Bagdad till södra Irak.

Attackerna har fått shiamuslimer att börja organisera sig i milisgrupper för att hämnas på sunnimuslimer, något som väckt oro för ytterligare religiös splittring i Irak.

Offensiv inför valet
Förutom civila shiamuslimer har också ett stort antal medlemmar av Iraks nya säkerhetsstyrkor mördats i triangeln söder om Bagdad. Det var också där två franska journalister försvann för flera månader sedan.

Enligt USA:s militär är syftet med den nya offensiven att bringa ordning inför valet som ska hållas i Irak i januari. Över 200 politiska partier har nu registrerat sig inför valet.

Nils Horner, Jerusalem
nils.horner@sr.se