Jaldung friades även i hovrätten

Förre polismästaren i Götbeorg, Håkan Jaldung friades även i hovrätten från anklagelserna om olaga frihetsberövande och tjänstefel efter gripandena på Hvitfeltska gymnasiet vid EU-toppmötet 2001. (Ekot, SR Göteborg och P3 Nyheter)

På tisdagen kom hovrättens dom mot den förre polismästaren i Göteborg, Håkan Jaldung efter EU-kravallerna 2001.

Jaldung var åtalad av Justitieombudsmannen för att han beslutat att omringa en skola med demonstranter och sedan gripit flera hundra som fanns kvar inne på skolområdet.

JO kan komma att överklaga
– Självklart är det en besvikelse. Vi har möjlighet att överklaga det här genom att begära prövningstillstånd till Högsta domstolen och den möjligheten ska vi allvarligt överväga, säger Jan Pennlöv, ställföreträdande JO.

JO kan alltså komma att överklaga den friande domen till högsta domstolen och begära prövningstillstånd där. JO har tidigare förlorat i tingsrätten.

Menade inte att frihetsberöva
Hovrätten skriver i och för sig i sin dom att de 650 personer som stängdes in på skolområdet med containrar faktiskt var frihetsberövade eftersom de var tvungna att bli kroppsvisiterade för att få gå ut.

Men lite längre fram i domen skriver hovrätten att Håkan Jaldung inte menade att verkligen frihetsberöva dem och därför frias han på den punkten.

Dessutom var avspärrningen bara ett delbeslut eftersom Jaldung planerade att utrymma hela skolområdet senare under dan.

Rätten anser varje polis grep
Hovrätten skriver också Jaldung ansåg att det var varje enskild polisman som stod för gripandena, sammanlagt greps senare på EU-toppmötets första dag 454 personer på skolområdet.

– På ett mycket bra sätt tydliggörs att Håkan Jaldung inte gjort något fel. Man ger ett bra svar på åklagarens frågor, säger Lars Schmidt som är Håkan Jaldungs advokat.

Lagen oklar
Hovrätten skriver också i den tolv sidor långa domen att dagens lagstiftning är oklar på en punkt.

JO hävdar att det bara den polis som befinner sig på en viss plats som kan gripa någon person om han eller hon planerar att begå ett brott just där och ingen annanstans.

Å andra sidan hävdar Håkan Jaldung och hänvisar till vad som lärs ut bland annat på polishögskolan, att polisen ska förebygga brott och att polisen visst kan gripa någon för brott som ska utföras på någon annan plats, till exempel på Landvetter flygplats när president Georg Bush landar.

Åklagare Hans Lindberg som drivit fallet på uppdrag av JO, är kritisk mot att hovrätten inte tagit ställning i det här fallet.

– Om hovrätten finner att rättsläget är oklart så är det rimligt att de klarlägger det, säger han.

Vittne tvivlar på rättvisan
Sofia Sjökvist blev gripen på Hvitfeltska och satt fängslad 24 timmar.

– Jag är inte förvånad. Det är typiskt att det är de som har makten som har rätten på sin sida, säger hon om domen.

Sofia Sjökvist var en av de 454 personer som greps på Hvitfeltska. Hon har själv vittnat mot Håkan Jaldung i Göteborg.

– Det är konstigt att de inte lyssnade eftersom så många har vittnat om samma sak att vi har inte fått gå ut och det är ingen som sett de människorna som Jaldung säger fick gå ut, säger hon.

Händelserna i Göteborg påverkar henne fortfarande, menar hon.

– Det kommer att fortsätta att finnas med i mitt liv. Det var som en krigssituation och att sitta i en cell var klaustrofobiskt och läskigt. Dessutom har det naturligtvis påverkat hur jag ser på rättvisan och straff, säger hon.

Aktivist anser mötesfriheten hotad
Johan Rönnblom var en av aktivisterna på EU-toppmötet i Göteborg 2001. Han har följt rättegången och är besviken på domen.

– Det är ett allvarligt slag mot mötesfriheten för den visar att det finns inget skydd för den som vill hålla ett möte mot att det plötsligt ska uppstå en jättelik avspärrning. Om den är helt grundlös leder det i alla fall inte till något, säger Johan Rönnblom.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se