Europeiska Rådets ordförande Herman Van Rompuy. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

van Rompuy vill ha extra toppmöte om ekonomin

Reinfeldt: EU har för många möten
1:07 min

Trots att EU-ledare ofta hävdar att det värsta av den ekonomiska krisen är över så kommer EU att hålla ett extra toppmöte om ekonomisk tillväxt. Det sa EU:s valde ordförande Herman van Rompuy när han i dag besökte Stockholm.

– Jag ser fram mot ett extra toppmöte om tillväxt och jobb, sa van Rompuy.

Beskedet kommer i ett läge där val med osäker utgång ska hållas i Frankrike och Grekland. Två länder där det finns mycket kritik mot de nedskärningar EU:s ekonomiska regler tvingar fram.

Men det finns ingen motsättning mellan åtstramning och tillväxt, sa van Rompuy.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som van Rompuy träffade i dag, har tidigare sagt att han tycker EU har för många extra toppmöten.

– Jag förordar att vi har färre och mer förberedda toppmöten. Jag tror att Herman van Rompuy menar att det här mer är en sorts informellt möte utan några egentliga slutsatser, säger Fredrik Reinfeldt.

Men tycker du att det behövs?
– Jag tycker att Herman van Rompuy får fatta det beslutet. Jag har framfört att jag tycker det viktigaste är att vi inte adderar toppmöten som jag, från svensk utgångspunkt, ibland upplever inte är tillräckligt väl förberedda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".