Nätdroger som Spice är populär bland en del ungdomar. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Polisrazzior mot ökat cannabismissbruk

"Används i vissa grupper av ungdomar"
1:28 min

Missbruket av cannabis ökar bland ungdomar i storstäderna. Polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö riktar nu sina insatser för att komma åt problemet. Senast i går hade polisen i Storgöteborg en satsning som började på gymnasieskolorna i stan.

Under eftermiddagen och kvällen i går genomförde polisen i Göteborg en riktad insats mot narkotikamissbruk på flera gymnasieskolor och olika platser i centrala Göteborg där polisen vet att unga missbrukare håller till.

49 personer, från gymnasieåldern och uppåt, greps och togs in för provtagning. De flesta är i 20-årsåldern och nio är under 18 år.

Resultatet av insatsen är inte klart ännu men Fredrik Lennartsson, tillförordnad spaningsledare på polisen i Storgöteborg, säger att  fem av de nio minderåriga hade narkotika i kroppen. Och missbruket bland unga är ett växande problem.

– Vi får många indikationer på att det används narkotika i vissa grupper av ungdomar. Det är svårt att sätta siffror på det här, det är mycket en känsla vi får från olika håll när vi jobbar, säger Fredrik Lennartsson.

I Stockholm och Malmö gör polisen liknande satsningar för att komma åt ungdomars drogmissbruk.

För ett par veckor sedan gjorde Stockholmspolisen ett tillslag på en gymnasieskola där de hämtade in ett tiotal ungdomar till förhör i jakt på personer som säljer narkotika på skolan.

Den stora drogen bland ungdomar är cannabis, säger Fredrik Lennartsson på polisen i Göteborg.

– Traditionellt sett är det så att man börjar med marijuana eller hasch och nu använder man också spice som är en liknande drog.

Missbruket av marijuana och hasch var som störst på 1970-talet men minskade fram till 1990-talet, men nu är det alltså fler och fler som provar på igen.

Men det är än så länge ett storstadsproblem, enligt Ulla Kungur, projektledare för Trestad2 som är ett projekt mot cannabismissbruk i Stockholm, Malmö och Göteborg.

– I landet är det ganska stabila siffror, men just drogtrenderna ser vi startar i storstäderna. Där finns det större tillgång.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".