"Chockerande scener i Syrien trots fredsplanen"

2:21 min

I Syrien demonstrerade i dag åter tiotusentals människor, både för och emot Assad-regimen.

En talesman för fredsmäklaren Kofi Annan säger att fredsplanen gör små framsteg, men samtidigt vittnar Amnesty international om omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Donatella Rovera från Amnesty international tog sig nyligen illegalt in i Syrien och besökte Idlib-området, där militärens attacker lämnat död och förstörelse efter sig.

– Hundratals hus, nedbrända med flit och andra byggnader helt raserade av tungt artilleri. Många, många familjer vittnade om dödade familjemedlemmar, berättar Donatella Rovera.

Många av dödsoffren har inte fallit offer för de direkta striderna, de har istället tagits från sina hem. Vissa har torterats först, andra har bara skjutits ihjäl i utomrättsliga avrättningar. Det är uppenbara brott mot mänskligheten som den syriska armén gjort sig skyldig till, enligt Amnesty, men de påpekar att också den andra sidan i konflikten gjort sig skyldiga till brott, om än inte alls i samma omfattning.

Trots att Donatella Rovera var förberedd säger hon att scenerna hon möttes av var chockerande

I går vädjade FN:s övervakare av fredsplanen till den syriska regimen att ta det första riktiga steget för att få slut på 14 månader av kontinuerligt blodbad, men i dag sade en talesman för Kofi Annan att det faktiskt görs framsteg, men att det tar tid. En del tunga vapen har dragits tillbaka, andra är kvar, en del våld har upphört, annat fortsätter.

Amnestys Donatella Rovera som nyligen besökte och såg området från ett människorättsperspektiv är inte lika positiv.

– Trots fredsplanen fortsätter våldet dagligen, båda sidor gör sig skyldiga till brott mot vapenvilan, men de allra flesta räder med dödsoffer, nerbrända hus eller skadade utförs av regeringsstyrkor, berättar hon och fortsätter:

– Många människor sitter fast i våldet, utan utväg. De är livrädda, och det ska de vara, de är i akut fara.

Johan-Mathias Sommarström

Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista