Många kvinnor med blodpropp får fel diagnos

Många kvinnor med blodpropp får fel diagnos
1:21 min

Var tredje kvinna som drabbas av blodpropp på grund av p-piller får fel diagnos, vilket kan leda till allvarliga komplikationer.

– Det är ju ganska ofta unga flickor och de tänker man ju ska vara bland de allra friskaste av oss, säger Bo von Schoultz, professor emeritus i gynekologi vid Karolinska institutet i Solna, som förklaring till att det är så svårt att ställa rätt diagnos.

Det är professor Ian Milsom vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som studerat många av de fall där svenska kvinnor misstänks ha fått blodpropp av p-piller.

Av de senaste hundra fallen har omkring en tredjedel inte fått rätt diagnos till att börja med. Nu ska Läkemedelsverket och Socialstyrelsen öka medvetenheten kring blodpropp som en tänkbar diagnos för unga kvinnor.

Professor Bo von Schoultz tycker att både kvinnorna som vill ha p-piller utskrivna och läkarna som förskriver dem ska vara uppmärksamma på vilka risker som finns. Men exakt hur många som drabbas av blodpropp på grund av p-piller är oklart.  Enligt läkemedelsverket handlar det om 2 till 4 kvinnor per 10000 användare.

Professor Bo von Schoultz inte avråda kvinnor från att använda p-piller. Tvärtom.

– Det är viktigt att se att det finns stora fördeler. Att hälsovinsterna långt överskrider riskera. Inte bara när det gäller att skydda mot oönskad graviditet utan totalt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".