Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och fru Gunnila Bernadotte af Wisborg anländer till kronprinsessan Victorias bröllop. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Greve Carl Johan Bernadotte död

Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg avled på lördagen, skriver hovet på sin hemsida.

Carl Johan Bernadotte föddes 1916. Han var kung Carl XVI Gustafs farbror.

Carl Johan Bernadotte förlorade sin prinstitel och arvsrätten till tronen när han 1946 gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark. 1988 gifte han om sig med grevinnan Gunnila Märta Louise Wachtmeister af Johannishus.

Till skillnad från brodern Sigvard Bernadotte krävde Carl Johan aldrig att få sin prinstitel tillbaka.

I en intervju med TT 1983, i samband med att hans memoarer skulle ges ut, berättade han mer om den förlorade prinstiteln:

- Visst var det en besvärlig tid när jag "hoppade av". Men det betydde ingen personlig brytning med min far som då var kronprins. För mig var det en stor lättnad när saken äntligen var utagerad och vi kunde gifta oss. Då hade vi hållit ihop i sju år.

Han påtalade i intervjun att han aldrig ångrat att han avstod prinstiteln.

- Jag tänker inte försöka få tillbaka den. Sådant har jag ingen förståelse för, sade han.

Carl Johan Bernadotte och första frun Kerstin var under många år bosatta i London under den tiden då Carl Johan Bernadotte arbetade som affärsman. De adopterade två barn tillsammans. Efter hustruns död flyttade han tillbaka till Sverige och gifte senare om sig.

1951 gav storhertiginnan Charlotte av Luxenburg honom titeln greve. Carl Johan Bernadotte blev då greve av Wisborg, en ruin efter ett medeltida slott i Visby.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".