Högerextrema kommer in i grekiska parlamentet

2:08 min

Grekiska vallokalsundersökningar visar nu att Ny demokrati får 17-20 procent av rösterna och socialistiska Pasok får 14-17 procent. Undersökningarna visar också att högerextrema Gyllene gryning tar plats i parlamentet. Partiet beräknas vinna mellan sex och åtta procent av rösterna, med råge över tröskeln på tre procent som krävs för parlamentarisk inträde.

Det är första gången på nästan 40 år som partiet tar plats i parlamentet enligt AFP.

Vallokalerna i Grekland har nu stängt. Det är ett val som beskrivits som det viktigaste i landets moderna historia. Ekots utsände Staffan Sonning följde några väljare till valurnorna.

– Vi ska rösta. Här finns en tavla som visar vilka bokstäver som röstar i vilken vallokal, säger Kostas Caliacmanis.

Jag följer honom och hans två döttrar Caroline och Nathalie till vallokalen i en skola i Ekali, en halvtimme med bil från Atens Centrum.

Kostas Caliacmanis är IT-entreprenör med en del av sin bakgrund i Sverige.

– Jag tänker mycket bestämt rösta på miljöpartiet därför att jag tycker att det är ett parti som varit åsidosatt här i Grekland och man har inte brytt sig så mycket om dem.

Dagens parlamentsval i Grekland har beskrivits som det viktigaste på 40 år. Det har beskrivits som en slags omröstning om åtstramningspaketen i Grekland och i förlängningen om Greklands framtid i eurozonen.

De två stora partierna, socialisterna Pasok och konservativa Ny Demokrati har turats om och leda landet i decennier. Men enligt opinionsundersökningarna, har deras väljarstöd halverats. Väljarna flyttar till partier till höger och vänster om koalitionsregeringen.

– För mig vore det mycket bra om folk överger Pasok och Ny Demokrati. Skulle det bli på det viset tror jag att det kommer att signalera en positiv förändring för landet, säger Kostas Caliacmanis.

Grekland behöver förändring, säger han. Landet har vanskötts i decennier. Men det betyder inte att han vill att överenskommelserna med eurozonen ska brytas eller att Grekland ska lämna eurozonen. Och det kommer valresultatet inte heller att innebära, säger han. Trots allt vad de mindre partierna har sagt i valkampanjen.

– Innan valet så lovar partiet en hel del saker och de är ute och slår sig på bröstet. Men om de nu skulle komma med i maktstrukturen så tror jag att de skulle lugna ner sig och anpassa sig till verkligheten. Jag tror att de skulle tänka annorlunda då.

Inne i vallokalen bockar två valförrättare av Kostas på vallängden. De sitter bredvid en genomskinlig valurna i plexiglas. De flesta namnen är redan strukna tre timmar innan vallokalerna stänger.

Kostas Caliacmanis går in bakom det gröna tyget i valbåset. Med 28 valsedlar i handen. Det är fler än någonsin. Och åtta eller tio partier beräknas ha chans att komma in i parlamentet.

– Jag känner mig extra stolt över att jag inte har röstat på någon av de två största partierna, säger han när han kommer ut.

Staffan Sonning

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista