Reinfeldt saknade tydliga besked från Löfven

1:52 min

På söndagskvällen deltog Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven för första gången i en partiledardebatt. För första gången möttes han och Moderaternas Fredrik Reinfeldt, som efter debatten inte tyckte att Socialdemokraternas politik blivit tydligare med Stefan Löfven.

– Nej, det kan man inte säga. Vid vilka lönelägen kommer inkomstskatterna att börja höjas? Kommer det vara möjligt att bygga ny kärnkraft med en rödgrön regering? Några av de frågor där vi fick olika besked eller helt frånvarande av besked, säger Fredrik Reinfeldt.

Just i kärnkraftsfrågan hettade debatten till. Fredrik Reinfeldt och de övriga i alliansen sköt in sig på att Stefan Löfven som ordförande i IF Metall var positiv till ny kärnkraft, medan han som partiledare håller sig till partilinjen: att kärnkraften ska avvecklas.

– Ta sakfrågan nu Stefan Löfven och tala om vad du tycker om kärnkraft, sa Reinfeldt i debatten.

– Vi har ett tydligt kongressbeslut, kärnkraft ska avvecklas men aldrig med att industrin inte klarar det, sa Löfven.

– Och ska det kunna byggas ny kärnkraft i Sverige, undrade Reinfeldt.

– Om jag får prata klart...

– Jamen, svara på den intressanta frågan. Det är pudelns kärna, sa Reinfeldt.

Stefan Löfven själv var nöjd med sin egen insats i debatten och tyckte tvärtemot Fredrik Reinfeldt att han varit just tydlig.

– Jag tycker att jag tydliggjorde bra vad som är skillnaden i svensk politik och det var det viktigaste. Vi har en regering som är nöjd med massarbetslöshet och tycker att de har gjort allt som går att göra, medan vi står för en betydligt mer aktiv näringspolitik och betydligt mer aktiv utbildningspolitik så människor faktiskt kan ta arbeten, säger Stefan Löfven.

Arbetsmarknadspolitiken, inte minst ungdomsarbetslösheten, var ett hett ämne under debatten. Folkpartiledaren Jan Björklund kritiserade Stefan Löfven för att Socialdemokraternas skolpolitik leder till arbetslöshet.

– Det är det som har skapat den höga ungdomsarbetslösheten, den här politiken att alla ska bli högskolebehöriga, sa Jan Björklund.

– Du riskerar inte bara att skapa ett B-lag Jan Björklund, utan ett C-lag. Ungdomsarbetslösheten generellt är 25 procent. För ungdomar utan gymnasieexamen är den 40 procent. De kommer att komma längre och längre från arbetsmarknaden, sa Stefan Löfven.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista