Tysk invit till Hollande efter valsegern

"Sträva efter ett bra och förtroendefullt samarbete"
1:36 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade sent på söndagskvällen den nye franske presidenten till valsegern och bjöd in honom till Berlin. Den tyska regeringen säger nu också att man är beredd att gå med på att arbeta fram en pakt för tillväxt vid sidan om alla sparåtgärder.

Sent i går ringde Angela Merkel till sin nye franske samarbetspartner Francois Hollande och gratulerade till valsegern. Hollande fick också en inbjudan till Berlin, ett besök som ska ske så snart han har installerats som president om några veckor.

– De båda sa också att de ska sträva efter ett bra och förtroendefullt samarbete, berättade Merkels talesperson.

Angela Merkel, som ju arbetat intensivt med den avgående Sarkozy under skuldkrisen, har sedan alla opinionsmätningar i Frankrike börjat peka mot maktskifte anslagit en samarbetsvillig ton mot Hollande.

Hon har dock understrukit att det inte är aktuellt med en omförhandling av EU:s finanspakt, som bland annat syftar till att hårdare kontrollera medlemsländernas skuldnivåer. Det är något Hollande ibland antytt att han vill se.

Däremot är den tyska regeringen nu beredd att gå Hollande till mötes när det gäller åtgärder för tillväxt i Europa.

– Vi kommer omedelbart börjar arbeta på en tillväxtpakt, sa den tyske utrikesminister Guido Westervelle i tv-kanalen ARD.

Det var alltså uppenbart att den tyska regeringen direkt ville signalera "business as usual" med Frankrike även efter Hollandes seger.

Däremot var oron större över valutgången i Grekland. "Grekerna väljer kaos" hade den stora tidningen Bild-Zeitung som rubrik och tidningen die Welt hade som huvudrubrik "Grekland störtar Europa i kris igen".

Varken Merkel eller utrikesministern valde dock att kommentera valresultatet i Grekland på söndagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".