Rörigt politiskt läge i Grekland efter valet

1:44 min

Det politiska läget i Grekland är rörigt, dagen efter parlamentsvalet. De två partier som suttit i regeringen har förlorat stort och partier som är kritiska till den ekonomiska åtstramningspolitiken har gått framåt. Det största partiet blev trots allt det konservativa Ny Demokrati, som ingått i regeringen.

Ledaren för det största partiet Ny demokrati börja försöken att bilda en ny regering, efter gårdagens parlamentsval. Socialistpartiet Pasok och konservativa Ny demokrati, har halverat sitt stöd bland väljarna och har nu bara 149 av de 300 platserna i parlamentet. Och i Aten ser grekerna slutet på en era.

– Jag är så glad att det gamla systemet försvunnit, men samtidigt osäker inför morgondagen säger Alexandros Levidis, som själv röstade på vänsterkoalitionen Syriza.

De två partierna Pasok och Ny Demokrati har dominerat den grekiska politiken totalt, men nu har väljarna med full kraft visat sin ilska mot partiernas år vid makten och de sparåtgärder de utsatt grekerna för.

Konservativa Ny Demokrati blev trots allt det parti som fick flest röster och får därmed börja förhandingarna om att bilda en regering. Men det är ett knivigt läge – de tidigare regeringspartierna har inte egen majoritet och alla de andra partierna har gått till val på motstånd mot de styrande partiernas åtstramningspolitik.

– Jag förstår folkets ilska men vårt parti kommer inte att lämna Grekland utan ledning, sa Antonis Samaras, från Ny demokrati, och sa att han är villig att försöka forma en regering.

Valet blev en omröstning om just åtstramningspolitiken och grekerna gav ett tydligt svar, väljarna har vänt ryggen till de partier som genomfört sparåtgärderna som de andra euroländerna krävt av Grekland, medan partier som protesterar mot sparpolitiken har gått framåt.

Om det största partiet misslyckas med att bilda regering går turen vidare till tvåan, vänsterkoalitionen Syriza, och därefter till trean socialistpartiet Pasok. Om försöken havererar helt blir det nyval.

Ny Demokratis ledare Antonis Samaras, kommer inte att diskutera regeringsbildning med kommunistpartiet som vill lämna EU eller med det ultranationalistiska partiet Gyllene Gryning som fick sju procent av rösterna.

Och deras intåg i parlamentet är en chock för många.

– Jag skäms, säger Natassa som sitter i en park i Aten.

–  Horribelt, är Alexandros Levidis omdöme.

Och Odysseas Theofanis säger att han inte kan förstå hur människor kan tro att ett parti som Gyllene Gryning kan rädda Grekland.

– Jag kom, jag såg, jag segrade, sa partiledaren Nikolaos Michaloliakos, som kritiserade medierna och dedikerade segern till alla de modiga killarna i svarta skjortor och till den antika grekiska partisymbolen.

Katja Magnusson, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista