1 av 2
Den nye franske presidenten Francois Hollande tar emot jublet efter sitt tal i den franska staden Tulle. Foto: Bob Edme / Scanpix
2 av 2
Firande parisier vid Place de la Bastille. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio

Ingen smekmånad för Frankrikes nye president

Tuffa beslut väntar omgående
1:59 min

Frankrike har valt en ny president. Tyskland, USA och omvärlden gratulerade i går kväll socialisten Francois Hollande, som nu ska leda världens femte största ekonomi och ett av EU:s mäktigaste länder.

Han vann med knappt 52 procent av rösterna över Sarkozy och upprepade sitt slagord - "Förändring nu" - när han höll sitt segertal i går kväll.

Francois Hollande, 57 år gammal, far till fyra barn och sambo med en journalist, är en yrkespolitiker med ekonomutbildning. Han har varit partiledare för socialisterna, rådgivare och talesperson högst upp kring makten, men hoppar nu själv över karriärsledet minister och blir Frankrikes president.

I segertalet upprepade Francois Hollande att nu väntar svåra uppgifter; att skapa nya jobb, få ordning på statsfinanserna och driva på EU att satsa på tillväxt och inte bara sparpaket.

Den nyvalde presidenten sa att alla hans val och alla hans beslut kommer att prövas mot två kriterier:

"Är det rättvist? Är det verkligen bra för ungdomen?"

Många har väntat på den här dagen, medan de unga inte känner igen den, sa Hollande vidare och syftade på att fransmännen gjort ett historiskt val. Frankrike har bara haft en socialistisk president tidigare i efterkrigstid, Francois Mitterrand. Francois Hollande ser framför sig en retur för vänstern i hela Europa.

Frankrikes nye president kommer att installeras om tio dagar. I juni väntas socialistpartiet med stöd av andra på vänsterkanten att få en stabil majoritet av platserna i parlamentetsvalet. Men tuffa beslut väntar omgående.

Finansmarknaderna kommer att vaka som hökar över den socialistiske presidentens första steg. Inte tal om smekmånad i krisens Europa. Den första resan går till Berlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".