En man på cykel i Homs. Foto: Muzaffar Salman/Scanpix.

Omstritt parlamentsval i Syrien

"Satelliter till det styrande Baath-partiet"
1:28 min

I dag hålls ett omstritt parlamentsval i Syrien. Det är det första valet där flera partier tillåts ställa upp, ändå bojkottar oppositionen valet som av kritiker kallas en fars.

Bara sedan vapenvilan inleddes den 12 april har över 600 människor dödats. Och sedan protesterna mot regimen inleddes i februari förra året uppges 11 000 människor ha mist livet. Enligt oppositionen är 2 miljoner syrier på flykt inom och utom landet.

Oppositionen kallar valet för en ny fars i Bashar al Assads maskerad - ett val under artillerield. Den som dränker Syrien i blod och skjuter på sitt eget folk har inte rätt att skriva en ny grundlag eller hålla val, sade det syriska nationalrådet i ett uttalande. Valet är det första flerpartivalet på över 50 år, men som en kommentator sade: alla de nybildade partierna är satelliter till det styrande Baathpartiet. Den verkliga oppositionen bojkottar och har kallat till generalstrejk.

Det kanske mest slående är att medan islamister haft stora framgångar i alla andra arabländer sedan revolterna inleddes, så har det syriska muslimska Brödraskapet inte ens rätt att bilda parti. Brödraskapet är bannlyst sedan 1980 och att vara medlem i det syriska muslimska brödraskapet är straffbart med döden.

Islamisternas inflytande över den syriska revolten är samtidigt ett av regimen Bashar al Assads bästa argument eftersom många syriska minoriteter, kristna och alawiter, är djupt oroade. Och det syriska Brödraskapet har kommit att spela en allt större roll bakom kulisserna inom oppositionen och som finansiär av den fria syriska armén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".