Några kvinnor i den avskilda lilla byn Toki krossar med träklubbor i stora mortlar en del av de krympande lagren av sädeskorn. Foto: Anders Wennersten/Sveriges Radio.

Politiska spänningar förvärrar matbristen i Niger

"Hellre bli förföljd i Nigeria, än att svälta här"
2:07 min

Den allt allvarligare bristen på mat för befolkningen i Niger försvåras av oroligheterna i grannländerna. Möjligheten att söka arbete över gränserna har minskat, samtidigt som tillgången på vapen ökat i hela regionen.

Några kvinnor i den avskilda lilla byn Toki, mil från närmaste stad i nästan väglöst land, krossar med träklubbor i stora mortlar en del av de krympande lagren av sädeskorn för att få mjöl till de barnrika familjerna.

 Av de uppskattningsvis sex miljoner som är drabbade av brist på mat här i Niger är situationen för ungefär hälften riktigt allvarlig nu. Av dem i sin tur är kanske en och en halv miljon barn, bara i det här landet. Men matbristen skär som ett skoningslöst bälte rakt genom Västafrika, söder om Sahara.

Det är tredje gången sedan 2005 lagren av spannmål inte på långt när kommer räcka fram till nästa skörd som kan bli under sensommaren. Av tradition söker många jobb i grannlandet Nigeria under dåliga tider. Men det är betydligt svårare nu och många undviker det. Matbristen som nått även dit har ökat konkurrensen och kontrollen vid gränsen.

Massarresteringar förekommer. Det finns också en rädsla för den militanta islamistiska sekten Boko Haram som sprider skräck efter flera terrorattentat. 15 åriga Bachir Nouhou är en av dem som ändå försökt lämna det alltmer kritiska läget.

– Vi i familjen hade nästan inget att äta så jag chansade på att ta mig över till Nigeria, men blev arresterad och hemskickad efter tre dagar, berättar han.

Efter Muammar Kadaffis fall i Libyen har också mängder av vapen spridits söderut och det har ytterligare ökat instabiliteten i regionen. Allt medan jakten på pengar till mat fortsätter. Männen som reser iväg tvingas lämna sina fruar och stora barnkullar hemma.

– Hellre bli förföljd i Nigeria, än att svälta här, säger Abdou Garba, byledare i närliggande Guilguize.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".