Bara knappt en tredjedel av de grekiska väljarna röstade på de partier som har förhandlat fram landets tuffa räddningspaket. Foto: Kostas Tsironi/Scanpix.

Tyst från EU om grekiska missnöjeröstningen

”Förväntar oss att kommande regering respekterar ingångna avtal”
1:45 min

De viktiga valen i Europa påverkar EU i hög grad. Men kommentarerna från Bryssel är försiktiga, och det mest intressanta kanske är att lyssna till det som inte sägs i de officiella uttalandena.

François Hollande blir välkomnad som ny fransk president, bland annat av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som hyllar Hollandes starka fokus på att få fart på tillväxten.

Däremot nämner inte Barroso något om det som har oroat många inför valet – Hollandes uttalanden om att han vill förhandla om EU:s finanspakt. 

När det gäller Grekland är oron än mycket större, att döma av hur sparsmakade kommentarerna är. Bara knappt en tredjedel av de grekiska väljarna röstade på de partier som har förhandlat fram landets tuffa räddningspaket. Och frågan är nu vad som kommer hända med Greklands avtal med övriga euroländer och valutafonden IMF.

– Kommissionen hoppas och förväntar sig att Greklands kommande regering ska respektera ingångna avtal, säger Pia Ahrenkilde-Hansen, talesperson för EU-kommissionen.

Men EU-kommissionen undviker i dag att kommentera att över två tredjedelar av grekerna röstade på partier som är motståndare till de sparåtgärder som övriga euroländerna har krävt av Grekland.

Det är också mycket tyst från officiellt håll i Bryssel kring det faktum att grekerna har röstat in ett högerextremt parti i parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".