Rysk polis har gripit ett hundratal unga demonstranter. Foto: Misha Japaridze/Scanpix.

Ställningskrig i Moskva efter Putins installation

Många talar om en ny och hårdare stämning
1:47 min

Tidigare i dag installerades Vladimir Putin för tredje gången som Rysslands president, men den högtidliga ceremonin överskuggades av många gripanden av regimkritiker.

Över 100 personer, de flesta unga, ska ha gripits och på Moskvas gator patrullerar kravallpolis.

En grå polisbuss backar bort från tunnelbanestationen Tjistyje prudy – De rena dammarna. I små grupper står hjälmförsedda män från inrikesstyrkan Omon, lite längre bort på boulevarden sitter och står grupper av människor, många unga.

Alla väntar på vad som ska hända härnäst.

– Jag såg några som greps för att de gick och bar på den ryska flaggan. I Ryssland har vi nu en sådan regim att man kan gripas för vad som helst, säger programmeraren Denis Kolandin.

Under hela dagen har det rått ett slags ställningskrig mellan poliser och regimkritiker i centrala Moskva. Vid några tillfällen har polisen ryckt fram och gripit ett tiotal – enligt vittnen framförallt de som burit på vita band, den ryska proteströrelsens symbol för rättvisa val.

Samtidigt har kända oppositionella, som bloggaren Aleksej Navalnyj, fått sina straff efter gårdagens stora anti-Putindemonstration. Liksom vänsteraktivisten Sergej Udaltsov dömdes han till böter och släpptes direkt i rättssalen.

Gårdagens sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter var de allvarligaste sedan den ryska proteströrelsen vaknade till liv efter parlamentsvalet i december. I dag var det många som talade om en ny och hårdare stämning.

Men i sitt installationstal i dag betonade Vladimir Putin  vikten av att stärka demokratin i landet samt värna medborgarnas fri- och rättigheter.

Redan sin första dag som president beordrade han regeringen att se till att reallönerna höjs de närmaste åren. Han föreslog också,  som väntat, sin företrädare Dmitrij Medvedev som ny premiärminister.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".