Antonis Samaras, ledare för grekiska Ny demokrati, ger upp regeringsbildandet. Foto: Nikolas Giakoumidis/Scanpix.

Samaras: Omöjligt att bilda ny grekisk regering

"Jag gjorde allt jag kunde"
1:38 min

I Grekland går utvecklingen snabbt efter gårdagens dramatiska valresultat. Ledaren för det största partiet, konservativa Ny Demokrati, förklarade redan i kväll, att han ger upp försöken att bilda en ny regering.

– Jag gjorde allt jag kunde för att bilda en regering, men det var omöjligt, sa Ny Demokrati-ledaren Antonis Samaras i ett direktsänt tv-tal här i Grekland i kväll.

Han hade under dagen hållit en rad möten med de övriga partierna som har röstats in i parlamentet. Alla utom ett. Ultrakonservativa och främlingsfientliga Gyllene gryning fick ingen inbjudan till förhandlingarna om en ny regering.

Enligt den grekiska grundlagen, har det största partiet efter ett val tre dagar på sig att försöka bilda en regering. Samaras gav alltså upp efter en dag.

Mycket tyder på att Grekland omedelbart är på väg mot ett nyval. Ny Demokrati och socialisterna Pasok som sitter i den nuvarande koalitionsregeringen fick se sitt gemensamma väljarstöd halverat. Väljarna vände ryggen åt deras förhandlingar med eurozonen om kraftfulla åtstramningar i landet.

Så nu behövs stöd från minst ett annat parti, för att kunna upprätthålla överenskommelserna med EU och Internationella Valutafonden.

Men eftersom alla andra partier gick till val med budskapet att åtstramningarna är för hårda, är det svårt att se vem som skulle riskera att svika sina väljare genom att ingå i en åtstramningsregering

I morgon ger president Papoulias uppdraget att försöka bilda en regeringen till det näst största partiet, vänsterkoalitionen Syriza. Sedan går budkavlen vidare. Om ingen regering bildats inom tolv dagar, blir det nyval.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".