EU-parlamentet vill i framtiden stoppa återförande av asylsökande till ett land där asylsystemet kollapsat. Bilden från Ungern där det rapporteras om övergrepp mot asylsökande. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix

Viktiga förhandlingar om EU:s asylpolitik

Grekland i fokus när EU pratar asylpolitik
2:11 min

På tisdagen inleder EU slutförhandlingar om en viktig del av sin gemensamma asylpolitik. Det sker bara två dagar efter valet i Grekland, där det blev stor framgång för ultranationalister som talar om att minera gränsen mot Turkiet för att stoppa invandrare.

Migrationsfrågan är en av de politiskt hetaste i Europa just nu, och i dag inleder EU slutförhandlingar om en viktig del av sitt så kallade asylpaket.

– Det är klart att inleda förhandlingar när detta har hänt, och när Marine Le Pens parti också har haft en oerhört aggressiv propaganda genom valkampanjen i Frankrike. Det är absolut fasansfullt, säger Cecilia Wikström (FP), EU-parlamentets ansvariga för förhandlingen om den så kallade Dublinförordningen.

– Men det är ju desto större skäl att verka för humanitet, för att slå fast de rättigheter som varje medlemsland har ratificerat till exempel i Genevekonventionen. Det ska efterlevas, också i ett land som Grekland. Och klarar man det inte själva måste vi andra sätta tryck på Grekland att faktiskt leva upp till detta.

Valframgången för högerextrema Gyllene Gryning kommer, enligt Cecilia Wikström, vara en "klangbotten" för de slutförhandlingar som inleds i dag. Det handlar om att göra om Dublinförordningen, som innebär att en asylsökande bara har rätt att få sin sak prövad i det första EU-land som han eller hon kommer till.

Men i Grekland fungerar asylmottagningen så dåligt att både Europadomstolen och EU-domstolen i olika domar har slagit fast att andra EU-länder inte får skicka tillbaka asylsökande dit.

Bland andra EU-parlamentet har velat ge EU makt att i framtiden stoppa återförande av asylsökande till ett land där asylsystemet kollapsar, på liknande sätt som det nu har gjort i Grekland. Men det här har en stor majoritet av EU:s medlemsländer satt stopp för.

Så inför hotet om haveri för hela EU:s gemensamma asylpolitik har man tagit fram ett kompromissförslag som nu ska finslipas i slutförhandlingen. En ny varningsmekanism ska tidigt slå larm om ett land börjar tappa greppet om sitt asylsystem, och enligt Cecilia Wikström kommer även det här kompromissförslaget leda till bättre skydd för asylsökandes rättigheter.

– Jag har goda förhoppningar om att den effekten, alltså ett avbrytande av överförande till ett land där systemet kanske inte ens har byggts upp, eller där det har kollapsat av något skäl, att man ska uppnå den effekten i alla fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".