Björklund: Kartlägg nyanlända elevers kunskaper

1:48 min

Elever som nyligen invandrat till Sverige kan få förlängdskolplikt till 18 år. Det föreslår regeringen i dag.

– Det behövs mer undervisningstid. Kommer man hit när man är 13, och inte har gått i skolan så har man bara tre år på sej till skolplikten upphör i Sverige. Jag tycker att vi ska tänka oss att förlänga skolplikten upp till 18 års ålder. Till exempel kan man tänka sig att man tar ut mer undervisningstid per termin, mer lektioner, det kan vara mer lektioner per vecka, det kan vara mer lektioner in på sommarlovet, säger utbildningsminister Jan Björklund.   

Utbildningsminister Jan Björklund vill utreda en rad förändringar för att förebygga segregationen i skolan.

Bland annat ska nyanlända elevers kunskaper kartläggas. Prov och bedömning ska göras vid ankomst till Sverige, och kunskapsutvecklingen i svenska de första åren ska mätas.

Enligt Jan Björklund ser invandringen annorlunda ut idag jämfört med tidigare.

– Vi har ju haft invandring i Sverige under många årtionden och så länge invandrarna kom från Finland och Europa och Jugoslavien så hade de ju bra skolunderbyggnad när de kom hit. Men problemet är nu att väldigt många elever kommer från länder där man har en väldigt svag skolunderbyggnad och många har inte alls gått i skolan, säger han.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan säger att det krävs betydligt kraftfullare åtgärder för den här gruppen elever.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker att Jan Björklund har tappat bort modersmålsundervisningen i förslaget.

Metta Fjelkner som är ordförande för Lärarnas Riksförbund välkomnar regeringens och Jan Björklunds förslag.

– Jag tycker som ordförande i Lärarnas Riksförbund att det är ett väldigt viktigt och angeläget initiativ som regeringen tar. Det är också nödvändigt med tanke på att det kommer många elever som inte har knappt en dags skolbakgrund och kan vara 12-13 år som kommer rakt in i högstadiet. Man kan inte förvänta sig att de ska kunna klara av skolan så som svenskfödda elever kan, säger Metta Fjelkner.

Ett förslag som Jan Björklund kommer med är att eleverna ska göra ett kunskapstest och placeras in på sin kunskapsnivå och inte bara som idag utifrån ålder. Vad tycker ni om det?

– Det tror jag är ett rimligt förslag, men troligen kommer det att kosta lite mer, det kommer att behöva vidtas särskilda åtgärder så att de här eleverna dels får undervisning på den nivå där de är och dels ges möjligheter att träffa kamrater som är i samma ålder som de själva, säger Metta Fjelkner.

– Det är inte så stimulerande för en 14-åring att sitta och lära sig saker tillsammans med barn som är 7-8 år, säger hon.

"Förläng skolplikten"

#text=5098393#Elever som nyligen har invandrat till Sverige kan få förlängd skolplikt till 18 års ålder.

Erik Ridderstolpe Elin Jönsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.