Förundersökning om Serafen-affären

1:13 min

Chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning med anledning av försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm. Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman.

– Dels är det underlaget som jag har tagit del av från Stockholms läns landsting. Sedan har jag också tagit del av massmediauppgifter som gör att jag har ansett att det finns anledning att titta närmare på vad som har utspelat sig, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Det var i december 2007 som landstinget i Stockholm sålde vårdcentralen Serafen till sex läkare som jobbade där för knappt 700 000 kronor.

Fyra år senare sålde läkarna i sin tur vidare vårdcentralen för, enligt uppgifter till Ekot, runt 20 miljoner kronor.

Försäljningen har varit mycket omstridd och häromveckan började landstinget att undersöka om det i efterhand går att få tillbaka mer pengar för vårdcentralen, ett arbete som fortfarande pågår.

I januari i år lämnade Vänsterpartiet in en polisanmälan. I dag kom beslutet från riksenheten mot korruption, förundersökning inleds. Alf Johansson igen.

 – Vi kommer att hålla en del förhör för att skaffa oss mer kännedom om vad som har förevarit, säger Alf Johansson.

Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman, men i dag finns ingen misstänkt person, säger Alf Johansson.

Det moderata landstingsrådet i Stockholm Torbjörn Rosdahl låter via sin pressekreterare hälsa att han välkomnar utredningen.

Turerna kring vårdcentralen Serafen

#text=5079436#Ekots granskning av den omstridda affären visar hur de ansvariga redan innan försäljningen fick information om att priset kunde anses för lågt.

Pontus Mattsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista