Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
På torsdag går Algeriet till parlamentsval i skuggan av den arabiska våren. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 2
I Algeriet är regeringens största oro inte ökad islamism eller våldsamheter, utan lågt valdeltagande. Foto: Richard Myrenberg/ Sveriges Radio.

Stort missnöje inför valet i Algeriet

Makthavarna oroar sig för lågt valdeltagande
1:48 min

I skuggan av den arabiska våren går Algeriet mot parlamentsval i morgon torsdag. Till skillnad från grannländer som Tunisien och Libyen har inte den arabiska våren lett till ett maktskifte. Men missnöjet är ändå stort och få tror att valet kommer att förändra något i grunden.

I den folkliga, fattiga och rebelliska stadsdelen Bab el Oued möter Ekot Djamel som inte kommer att rösta på torsdag.

– Det är redan uppgjort allt, säger han. Vi är på väg mot en demokrati, men det är fortfarande de gamla i det regerande Nationella befrielsefronten FLN som drar i trådarna, säger han.

Djamel är knappast ett undantag, många här säger att de kommer att strunta i att rösta.

Den största oron från makthavarna är inte att islamister kommer att ta över eller att det kommer att bli oroligt, utan att valdeltagandet kommer att bli lågt.

Vid förra parlamentsvalet 2007 var det rekordlågt, endast 35 procent röstade. En massiv missnöjesyttring mot vad som sågs som en korrupt politikerklass. Och det finns många problem att ta tag i.

Arbetslösheten är stor särskilt bland ungdomen som står för två tredjedelar av befolkningen. Och många är missnöjda med prisökningarna.

Som ett svar på de oroligheter och demonstrationer som bröt ut här för ett år sedan, som en följd av händelserna i Tunisien och Egypten, har president Abdelaziz Bouteflika från det regerande partiet Nationella befrielsefronten infört en rad reformer. Bland annat har det blivit lättare att bilda politiska partier, ett tjugotal nya kommer att ställa upp. Parlamentet utökas med 72 stolar och presidenten har dessutom höjt lönen för statsanställda.

Frågan är om det räcker för att få fler algerier att rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".