Syrizas partiledare Alexis Tsipras lämnar presidentpalatset på tisdagen. Foto: Kostas Tsironis/ Scanpix

Politiska motsättningar skärps i Grekland

Samaras: "Jag leker inte med elden"
1:26 min

Försöken att bilda en ny regering fortsätter i Grekland i dag. Men motsättningarna mellan partierna skärps. Detta sedan Alexis Tsipras, ledaren för vänsterpartiet Syriza, har slagit fast att hans regeringsplattform ska vara att alla överenskommelser med eurozonen ska rivas upp.

– Alexis Tsipras ville att jag skulle skriva under på Greklands undergång, sa Antonio Samaras i går kväll.
Samaras är ledare för Ny Demokrati, som blev det största partiet efter grekiska valet i söndags. Han försökte själv bilda regering i förrgår, men gav upp efter några timmar.

Nu har budkavlen gått vidare till Alexis Tsipras, som är ledare för det näst största partiet, det vänsterinriktade Syriza.

Det är uppenbart att överenskommelserna med EU inte längre gäller, sa Tsipras i går när han inledde förhandlingarna. Han började med ett möte med ledaren för det största partiet, Samaras.

Men Samaras avvisade alla inviter. Risken är för stor att de övriga euroländerna helt enkelt drar tillbaka sina löften om räddningslån till Grekland, anser han.

– Jag kommer inte att ställa mig bakom en politik som innebär att vi river upp avtalen. Jag leker inte med elden, sa Samaras efter mötet.

Alexis Tsipras fortsätter i dag sina förhandlingar om en ny regering.

Om också han misslyckas går uppdraget vidare till socialistpartiet Pasok som fram till valet var störst. Men Pasok fick i söndags se sitt väljarstöd närmast raderas ut. Två tredjedelar av väljarna flydde från partiet.

Om ingen regering bildats inom tio dagar, blir det ännu ett nyval i Grekland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".