Världens största elbilspool finns i Paris. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio.

Lånade elbilar ska ersätta privatägda i Paris

Skulle minska föroreningarna i staden
1:50 min

Det pågår en tyst bilrevolution i Frankrike som vill förändra stadskörningen. Autolib heter den nu rekordstora bilpoolen i Paris som enbart består av elbilar. Tanken med Autolib är att ersätta så många vanliga, privatägda bilar som möjligt med ett färre antal elbilar. Men det är en skakig affär för staden och företaget som driver den stora bilpoolen eftersom antalet abonnenter än så länge är för få för lönsamhet.

I december förra året invigde Paris borgmästare Bertrand Delanoë världens största elbilspool och lovade att den om ett par år skulle bestå av 3 000 elbilar och motsvara en minskning med 22 500 privatägda, fossildrivna bilar och på så vis minska föroreningarna i staden rejält. 

I dag, sex månader senare, finns 1 500 låne-elbilar tillgängliga på gatorna i Paris. Det är mer än tre gånger så många elbilar som finns i hela Sverige. I stort sätt i varenda kvarter finns nu en Autolibstation där silvergrå elbilar står sammankopplade med grönlysande laddstolpar.

Men för att Bollorékoncernen, som står för elbilarna och skötsel av själva polen i samarbete med Paris stad, ska kunna gå med vinst, måste 80 000 parisare använda elbilspoolen. Hittills har bara 5000 abonnenter registrerats.

Vem som helst med körkort ska kunna låna en Autolib vid en station i stan och lämna den vid en annan, på liknande sätt som lånecyklarna Stockholm city bikes och Styr och ställ i Göteborg fungerar. Ett årsabonnemang kostar motsvarande trettonhundra kronor plus att användaren sen betalar en femtiolapp i halvtimmen för körtiden.

Publika elbilspooler börjar bli en starstadstrend. Nice, San Diego och Amsterdam är exempel på hur städer samarbetar med företag för att införa större elbilspooler.

Många experter anser att det gemensamma ägandet av elbilar i bilpooler är den dyra elbilens stora chans att slå igenom. Eva Sunnerstedt, elbilsansvarig på Miljöbilar Stockholm tror att elbilspooler är något som passar framtidens miljömedvetna storstadsbo, men säger att Stockholm stad inte planerar någon större satsning.

– Vi har väl känt att vi kanske inte måste gå först på just det här området, men publika elbilspooler är ett väldigt spännande område som vi gärna följer och det kan bli något som blir intressant för Stockholm längre fram.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".