Människorättsadvokaten Chen Guangcheng i samtal med USA:s ambassadör Gary Locke. Foto: Pressavdelningen USA:s ambassad i Peking/Scanpix.

Chen vill se övergrepp mot sin familj utredda

Husarrest, trakasserier och misshandel
1:33 min

Människorättsadvokaten Chen Guangcheng uppmanar myndigheterna i Peking att utreda de övergrepp Chen menar att han utsatts för i sin hemby i östra Kina.

Chen som i slutet av förra månaden rymde från sin husarrest till USA:s ambassad i Kina befinner sig sedan en vecka på ett sjukhus i Peking tillsammans med sin familj och väntar på tillstånd att får åka till USA.

"Om myndigheterna i Peking vägrar att utreda de övergrepp som jag och min familj utsatts för, så kommer alla att tro att det var Peking som beordrade övergreppen. Om de å andra sidan utreder och bestraffar myndigheterna i provinsen Shandong visar det ju på att skulden ligger där."

Så skulle Chens resonemang kunna sammanfattas.

Chen har själv tidigare hävdat att den mesta av skulden ligger just på de lokala myndigheterna. Han säger att regeringen i Peking har visat tecken på att gå honom till mötes och påbörja en utredning.

Den blinde Chen har gjort sig känd bland annat för sin kampanj mot de tvångssteriliseringar och tvångsaborter som de kinesiska myndigheterna genomfört som ett led i ettbarnspolitiken. Han har anklagat myndigheterna i Shandongprovinsen för att ligga bakom omkring 7 000 sådana övergrepp.

Chen dömdes 2006 till fyra års fängelse, officiellt för att stört trafikflödet. Direkt efter det att han släppts från fängelset sattes han och hans familj i husarrest. Chen har hävdat att de där utsatts för ständiga trakasserier och vid upprepade tillfällen blivit misshandlade.

Chens flykt till USA:s ambassad skedde veckan innan USA:s utrikesminister Hillary Clinton kom till Peking för ett planerat toppmöte. Det inträffade orsakade en diplomatisk kris mellan USA och Kina. Det riktade även ett globalt strålkastarljus mot frågan om mänskliga rättigheter i Kina.

Samtidigt anklagar i dag den av kommunistpartiet kontrollerade tidningen Global Times i en ledarartikel så kallade "utländska krafter" för att använda sig av Chens fall för att "demonisera" Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".